Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați prezintă, pe 10 și 11 mai, cea mai nouă producție:„Viața, moartea și învierea domnului Valentin Ionescu” de Radu Horghidan, scenografia Mihai Păcurar, Muzica live Marin Schiopu, un nou spectacol prin care teatrul gălățean susține și dezvoltă dramaturgia contemporană românească atât prin Proiect 9. Teatru românesc contemporan, cât şi prin construcția repertorială generală.
„Viața, moartea și învierea domnului Valentin Ionescu” este al treilea spectacol din Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, pe care regizorul Adi Iclenzan îl montează la Galați, un spectacol după un text de Radu Horghidan, actor, profesor și, totodată, unul dintre dramaturgii români contemporani aflat în permanentă căutare, mereu preocupat de explorarea unor teme actuale.
„Viața, moartea și învierea domnului Valentin Ionescu”, un spectacol contemporan de teatru, o comedie absurdă care îl are în centrul poveștii pe Valentin Ionescu.
Valentin Ionescu, un om ca oricare altul, dar cu o poveste ce se complică pe măsură ce o trăiește. O poveste care ne pune față în față cu întrebările fundamentale ale existenței. Printre momente de absurd și conflicte cotidiene, într-un sistem care nu pare să aibă vreo logică, Valentin încearcă să găsească sens în munca lui. Dar serios, poate munca să aibă un sens, indiferent cât de mult te chinui să o faci „corect”? Sau e doar o modalitate elegantă de a-ți ocupa timpul și de a-ți face creierul să creadă că faci ceva important? Un spectacol despre cum, într-o lume unde sensul e la fel de real ca un unicorn, oamenii continuă să caute ceva ce nici măcar nu știu dacă există.
„Vali Ionescu este referent la o direcție de patrimoniu. Vali Ionescu se simte responsabil de soarta lumii. În micul lui birou, din mica lui instituție de stat, din micul lui oraș, din mica lui țară, simte că are o misiune: să nu lase lumea să se prăbușească. E foarte probabil ca Vali Ionescu să nu spună și să nu facă nimic greșit niciodată (poate doar o dată). Cu toate astea nimeni nu e de acord cu el. Așa e cu marii eroi, sunt neînțeleși și neapreciați. Vali Ionescu este un mare erou. Și când ești cel mai mare e firesc ca nimeni să nu poată înțelege cât de mare ești, poate nici măcar Dumnezeu. Asta este cea mai mare tragedie a celui mai mare erou… Totuși, Vali Ionescu nu renunță niciodată să creadă ce crede și să facă ce face. Deci, poate este un erou … sau un nebun. Poate puțin din amândouă.” – a declarat regizorul Adi Iclenzan.
„Am lucrat aproape un an la piesa asta și abia aștept să vad și eu cum îi vor da viață colegii mei pe scenă în regia lui Adi Iclenzan și scenografia lui Mihai Păcurar. Ce știu e că ne-a ieșit o comedie absurdă și tristă despre viața unui om dintr-o instituție oarecare, dintr-un oraș de provincie care înțelege și crede cu tărie până în străfundurile ființei sale că drumul către Rai e pavat cu corectitudine și cu reguli și legi respectate. Ne-am imaginat ce-ar fi dacă ar exista undeva la noi un erou al legilor și procedurilor instituționale, ce-ar fi dacă omul ăla nu s-ar îndoi nicio secundă de ideea că doar regulile construiesc o civilizație și țin lumea să nu se dărâme. Și ne-am intrebat cum ar arăta viața lui, de ce ar face asta… Pentru ce? Cred că Vali Ionescu, a cărei viață, moarte și înviere o veți vedea pe 10 și pe 11, e copilul care a crezut tot ce i-au spus părinții și profesorii atunci cand era mic despre ce trebuie sa faci cand vei fi mare și cum trebuie să-ți trăiești viața în asa fel încât la final să nu-ți reproșezi nimic și sa poti sta drept și să privești pe oricine în ochi, dar mai ales pe tine însuți în oglindă. Vă aștept la un spectacol despre un Don Quijote combinat cu un Sisif contemporan a cărui călătorie se-ntinde pe o întreagă viață de om și după…” – a declarat Radu Horghidan.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani.
Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758 049 850.
Programul de spectacole al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” poate fi consultat pe fanitardini.ro/program.