Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Galați prinde contur

0
964
Cel mai mare proiect de management al deșeurilor din România este în plin proces de implementare în județul Galați. La Valea Mărului , acolo unde se lucrează la depozitul de deșeuri menajere, a fost finalizată una din cele două subcelule ale depozitului, iar la cea de-a doua lucrările sunt mai bine de jumătate realizate.
Se lucrează deja, într-o fabrică din Elveția, la componentele stației de epurare, care va fi montată la depozitul de la Valea Mărului. La jumătatea lunii viitoare vor începe testele, iar în această vară va fi livrată, anunță Consiliul Județean Galați, instituția care face investiția.
”Construcțiile sunt aproape gata, utilajele care vor fi folosite în cadrul depozitului de deșeuri menajere au fost deja aduse la Valea Mărului, iar rețelele electrice, de apă sau de incendiu sunt realizate în proporție de 60%”, declară Costel Fotea, președintele CJ Galați.
În curând, la Valea Mărului vor începe și lucrările la stația de sortare.

Pentru sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID) din Galați, Consiliul Județean a primit finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 104 milioane de euro, alocarea fiind aprobată direct de Comisia Europeană. Sistemul va produce energie electrică și îngrășăminte pentru agricultură și va transforma deșeurile în compost nepoluant.

Sistemul implementat de Consiliul Județean Galați va deveni operațional în anul 2022. În prima etapă, se construiește depozitul de deșeuri compostate de la Valea Mărului, care va avea o capacitate de 1 milion de metri cubi. Apoi, se vor construi și utila trei stații de sortare, trei stații de transfer și două stații de compostare la Galați, Tecuci și Tg. Bujor, cea de la Galați urmând să producă energie electrică și îngrășăminte pentru agricultură.

De asemenea, vor fi achiziționate containere cu cip pentru colectare selectivă pentru toate cele 65 localități din județ și mașini de transport a deșeurilor pentru tot județul Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.