KineDok revine la Muzeul de Arta Vizuală

0
731

Restricțiile impuse de pandemie, anul trecut, ne-au împiedicat să difuzăm filmele programate în cadrul KineDok 2020. Cu speranța că situația va evolua favorabil și, începând din toamnă, ne va permite să organizăm ediția 2021 a acestui proiect marca One World Romania, vom prezenta câteva dintre documentarele anului trecut, pentru care mai avem încă drept de difuzare.

Primul film, ,,Lecții simple” (Ungaria, 2018), regia: Dorottya Zurbó, va fi difuzat miercuri, 26 mai, la ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală Galați și ne spune povestea Kafiyei, o tânără de 17 ani. Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya aspiră la o carieră de fotomodel – un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie – cea despre care părinții îi spuneau că e păgână. Fiecare pas spre adaptare este o renunțare la viața din trecut, pe care o face în case de plasament pentru adolescenți. Aici învață și se pregătește să dea examenul de bacalaureat, printre mame adolescente sau tinere certate cu legea. Învață chiar să înoate și să își expună corpul fără teamă.

Premii
– Zagreb Zagrebbox – Mențiunea specială a juriului
– Hungarian Film Awards 2019 – pentru cel mai bun editor, Peter Sass

Dorottya Zurbó predă la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta, un curs despre documentarul transmedia și experimental. Filmele ei au fost premiate și prezentate în numeroase festivaluri de-a lungul timpului. (Verzió, Doclisboa, One World, Zagrebdox and Jihlava).

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numărul lor fiind redus în această perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.