Expoziție la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, secția Lapidarium

0
306

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” invită gălățenii joi, 16.05.2024, ora 12.00, la vernisajul expoziţiei „Situri și contexte arheologice din județul Galați. Campaniile 2006-2023”, organizată de către muzeografii Costel Ilie, dr. Tudor Mandache și dr. Adrian Adamescu.

Expoziţia „Situri și contexte arheologice din județul Galați. Campaniile 2006-2023” are la bază multitudinea de cercetări arheologice derulate de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, în ultimi 17 ani, pe teritoriul Municipiului și al Județului Galați. Aceste cercetări au reușit să salveze o sumă considerabilă de vestigii ale trecutului ce ar fi putut fi afectate iremediabil de factori naturali şi îndeosebi de cei antropici.

Cercetările arheologice preventive desfășurate în ultimii 17 ani de către instituția noastră au la bază multitudinea de lucrări de construire, modificare, extindere sau reparare privind căi de comunicație, dotări tehnico-edilitare, inclusiv subterane și subacvatice, excavări, exploatări de cariere, construcția de rețele magistrale, amenajări pentru îmbunătățiri funciare, rețele de telecomunicații, amplasarea de relee și antene de telecomunicații, lucrări de cercetare și de prospectare a terenurilor – foraje și excavări – necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, amplasarea balastierelor și a sondelor de gaze și petrol, precum și alte lucrări care afectează suprafața solului în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, indiferent dacă se execută în intravilanul sau extravilanul localităților și indiferent de forma de proprietate a terenului.

Artefactele care vor fi valorificate ştiinţific şi expoziţional au fost descoperite în cadrul cercetărilor arheologice preventive organizate în siturile Negrileşti „Curtea Şcolii”, Drăgușeni – Mănăstirea Adam (jud. Galați), Nicorești – Biserica „Nașterii Maicii Domnului” (Negustori), Cavadinești-Râpa Glodului, Galați – Biserica „Sf. Nicolae”-Protoierie, Schela – Așezarea de secol IV p.Chr., Galați – Cartier Dunărea, Galați – Cavoul Roman, Galați – Poartă Han, Tirighina-Barboși (Fortificație și Necropola tumulară), Munteni-Pompa de apă, Galați – Parc Parfumul Teilor, Tumulii 1 și 8 din comuna Cuca (jud. Galați). Cercetările au fost organizate la solicitarea beneficiarilor, instituții publice sau firme private, care au avut în derulare proiecte investiţionale în zona siturilor arheologice menţionate, precum și proiectele din programul de săpături arheologice al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”.

Cercetarea sistematică din situl Vânători a fost reluată pentru a clarifica problemele legate de cronologia primei epoci a fierului în sudul Moldovei prin intermediul urmelor de locuire prezente în cadrul staţiunii din punctul „La Jolică”. Cercetarea a fost posibilă prin finanţarea primită de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (prin proiectul PatCult#RO) şi colaborării cu ICEM Tulcea.

Este propusă publicului o incursiune din preistorie şi până în epoca modernă prin intermediul artefactelor (ceramică, obiecte din piatră şi os, unelte instrumente şi obiecte de podoabă, monede, etc.) descoperite în cele 16 situri arheologice diferite, în campaniile de cercetare derulate între anii 2006-2023.

Vernisajul va avea loc la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2bis, vizavi de Biserica Greacă.

Accesul la muzeu se face din strada Domnească prin zona parcului „Mihai Eminescu” și apoi pe strada Maior Iancu Fotea sau direct pe strada menționată anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.