Având în vedere situația de la nivelul județului Galați, care a fost grav afectat de inundațiile din perioada 14 – 15 septembrie, prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul pentru declararea stării de alertă la nivelul județului. MAI a încuviințat declararea stării de alertă.
”Solicitarea declarării stării de alertă a fost formulată în baza centralizatoarelor efectuate la nivelul Instituției Prefectului, din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localități din județul Galați au fost afectate de inundații”, a precizat Prefectura Galați.
Bilanțul provizoriu al inundațiilor din județul Galați:
– 7 morți
– 6.000 gospodării afectate
– 26 localități calamitate
– mai multe porțiuni de drumuri din județ sunt probleme de infrastructură, astfel: DN25 între Vameș și Piscu (infrastructură afectată), DN26 între Rogojeni și Gănești (infrastructură afectată), DJ251 între Slobozia Conachi și Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi și Băleni (drum blocat), DJ242 între Umbrărești și Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa și Moscu (infrastructură afectată) DJ242H între Suceveni și Rogojeni (infrastructură afectată), DJ251 între localitățile Târgu Bujor – Jorăști, (infrastructură afectată), DJ251A între Corod – Drăgușeni și Nicopole, Brătulești (infrastructură afectată), DJ251H între Corod și Valea Mărului (infrastructură afectată), DJ253 între Culdabi – Băleni și Băleni – Viile (infrastructură afectată), DJ254 între Ivești – Costache Negri (infrastructură afectată), DJ255 între Pechea – Suhurlui și între Fârțănești și Chiraftei (infrastructură afectată)
– calea ferată afectată grav pe relația Galați – Tg. Bujor
– Drumul Național 25 este închis circulației rutiere între Vameș și Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.
Pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile naționale, județene și comunale, dar și din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în județ încă de la primele ore ale zilei de 16 septembrie. Alte două echipe au fost în teren și în data de 15 septembrie, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată.
S-au recepționat și distribuit către autoritățile locale apă potabilă și alimente neperisabile, trimise în teritoriu de la Rezervele de Stat. De asemenea, au fost recepționate și distribuite 46 de construcții ușoare din elemente modulate pentru cazare: 16 la Piscu, 18 la Cudalbi, 4 la Costache Negri, 5 la Băneasa și 3 la Valea Mărului, precum și cazarmament: paturi, saltele, pături, perne, cearceafuri pat și saci de dormit.
S-a solicitat sprijin la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a fi întreprinse măsurile necesare în vederea restabilirii, în regim de urgență, a sistemelor de telecomunicații în localitățile afectate de inundații.