Zilele Eminesciene, la Galați

0
377

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Consiliul Județean Galați, alături de Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est, îi așteaptă pe gălățenii mici și mari la o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale și Poetului Mihai Eminescu, cu expoziții, lansări de carte, recitaluri, lecturi publice, dezbateri.
Manifestările încep luni, 15 ianuarie 2024, la ora 10.00, la Monumentul Luceafărului din Parcul Eminescu, cu momentul tradițional, de întâlnire și de omagiere.
Programul evenimentului cuprinde un scurt moment susținut de Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, omagii și mesaje din partea oficialităților prezente și a gălățenilor doritori, dar și un recital poetic susținut de scriitori și de elevii Școlii Gimnaziale nr. 16 și elevii Liceului Teoretic „Marin Coman”. Dintre scriitorii și personalitățile culturale care și-au anunțat prezența îi amintim pe: Florina Zaharia, Valentin Ajder, Christian Crăciun, Vianu Mureșan, George V. Precup, Dorian Stoilescu (Australia), Luminița Potîrniche, Angela Ribinciuc, Marin Oanea, Mioara Baciu, Maria Sarău, Daniela Gumann, Vera Crăciun, Gabriel Nicolae Mihăilă, Costi Gumann, Valeriu Valegvi, Săndel Stamate, Gabriel Gherbăluță, Ion Avram, Ghiță Nazare, A.G. Secară
Tot în Parcul Eminescu se va desfășura un moment inedit oferit de elevii Liceului Teoretic „Marin Coman”, care, în cadrul Proiectului „Give me 5 for Eminescu”, vor oferi celor prezenți versuri din opera „poetului nepereche” scrise pe „mânuțe colorate”.
Sărbătoarea culturală va continua la Casa Armatei, la ora 12.00, cu evenimentul „Întâlnire cu Eminescu: Biblioteca Județeană V. A. Urechia și Editura Eikon, în dialog cu tânăra generație”, în cadrul căruia Valentin Ajder, Christian Crăciun și Vianu Mureșan le vor vorbi copiilor și tinerilor despre Eminescu, Ziua Culturii Naționale și ce înseamnă a fi scriitor astăzi.
Tot pe 15 ianuarie, de la ora 18.00, de data aceasta la Casa Artelor, va avea loc o întâlnire a scriitorilor cu iubitorii de poezie și nu numai, într-un eveniment organizat de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați, împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Editura Eikon, Casa Artelor și Uniunea Scriitorilor din România. Vor fi lecturi publice, recitaluri, lansări de carte, momente muzicale. Moderatori vor fi: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene, editorul și cărturarul Valentin Ajder și scriitorul și bibliotecarul A.G. Secară. Amfitrion al evenimentului va fi Teodor Niță, manager al Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați.
Intrarea va fi liberă.
Continuând colaborarea din anii precedenți cu instituțiile de învățământ din Galați, marți, 16 ianuarie, de la orele 11.00, la Colegiul Național „Costache Negri” va avea loc o întâlnire între tinerii liceeni și personalități literare românești contemporane, mulți membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Participă: Valentin Ajder, George V. Precup, Christian Crăciun, Dorian Stoilescu (Australia), Vianu Mureșan, Valeriu Valegvi, Săndel Stamate, Gabriel Gherbăluță, Luminița Potîrniche, Cristian Tiberiu Florea, Bogdan Silion. Se vor lansa cărți precum „Ucronia eminesciană” de Christian Crăciun, „Cele două capete ale tăcerii” de Vianu Mureșan, „Albastru” de Săndel Stamate, „17 pași pe Strada Mântuleasa” de Cristian Tiberiu Florea, „Hoinărind ascet prin Capricornia” de Valeriu Valegvi, „Semințe, drone, amintiri” de Dorian Stoilescu.
Dintre evenimentele organizate de Bibliotecă în interiorul spațiilor sale amintim: expoziția de imagini și documente „Eminescu”, organizată la sediul central din holul mare de la parter și expoziția de carte „Dor de Eminescu” organizată la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.
La cele două filiale ale Bibliotecii se vor desfășura, în perioada 15 – 16 ianuarie, mai multe activități cultural-literare cu elevi de diferite vârste.
Astfel, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” vor avea loc – recitalul poetic „Geniul nu are vârstă”, la care vor participa elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați de prof. Mariana Constantin; medalionul literar „Eminescu în Era Digitală”, la care participă elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, coordonați prof. Mariana Constantin și programul artistic „Sub STEAUA lui EMINESCU”, la care participă elevii clasei a II-a B, Școala Gimnazială nr. 17, coordonați de prof. Enuță-Ștefan Ionica, Jipa Daniela și bibliotecar Balan Iuliana.
La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” se vor desfășura următoarele activități: recitalul poetic ,,Somnoroase păsărele”, la care participă elevii clasei pregătitoare de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” Galați, coordonați de profesoarele Anica Tănase, Mihaela Neștian și bibliotecarul școlar Ionica Călin; dezbaterea literară ,,Miracolul eminescian, lectură și receptare a poemelor din manuscrise”, la care participă elevii clasei a X-a D de la Liceul de Turism și Alimentație ,,Dumitru Moțoc” Galați, coordonați de profesor Elena – Antoneta Grigoraș și dezbaterea ,,Universul Eminescian”, la care participă elevii clasei a V-a A de la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil”, coordonați de profesorii Ionela-Cătălina Emandache, Raluca-Camelia Frunză și bibliotecarul școlar Emilia-Elena Năstase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.