Producătorii agricoli din Galați, pe locul 3 pe țară în ierarhia beneficiarilor ”Programului Tomate 2017”

0
1451

Legumicultorii din județul Galați ocupă locul 3 la nivel național în ierarhia beneficiarilor ”Programului Tomate 2017”, prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine în sprijinul cultivatorilor de tomate în sere și solarii, precum și pentru producerea tomatelor românești. Prin acest program se acordă 3.000 de euro pe o perioada de 8 ani, ajutor de minimis pentru cei care cultivă  tomate pe o suprafață de 1.000 metri pătraţi de sere și solarii și care valorifică o cantitate de minim 2.000 kilograme de tomate în lunile ianuarie – mai, respectiv noiembrie – 20 decembrie. Din județul Galați, sunt beneficiari ai acestui program 470 de legumicultori. Prezent la Galați cu prilejul deschiderii Târgului de Toamnă, subsecretarul de stat la MADR Floricel Dima, fostul director al Camerei Agricole Galați, a declarat că producătorii de roșii din județul Galați sunt printre cei mai numeroși beneficiari ai acestui program. ”Un program în care Galațiul este pe locul 3 pe țară ca număr de beneficiari, este Programul Tomate. Din 1.298 de producători agricoli înscriși până la această dată, 598 au încasat banii până în luna iulie. Cei 598 de producători au fost în ciclul 1 de producție. Ceilalți producători agricoli și-au derulat activitățile pentru ciclul 2 de producție și vor primi banii în luna decembrie. Dacă ei justifică faptul că au valorificat producția până la sfârșitul lunii noiembrie, vor primi banii în decembrie. Dacă vor justifica  că au valorificat în prima decadă a lunii decembrie, vor primi banii în ianuarie. Ne-am mișcat foarte rapid, am dovedit că suntem serioși și după ce primii producători au primit banii, a fost o explozie de înscrieri. Așa cum am spus, ca potențiali beneficiari, județul Galați este pe locul 3, după județele Olt și Giurgiu”, a declarat Floricel Dima.

În ceea ce privește unul dintre obiectivele programului, ca roșiile românești să ajungă pe rafturile hipermarketurilor, subsecretarul de stat a spus că acesta a fost realizat doar parțial, întrucât puțini producători pot îndeplini una dintre condițiile hipermarketurilor, ca producția să fie păstrată în depozite frigorifice. „Unul dintre obiective a fost ca roșiile românești să fie în hipermarketuri. În acest an a fost îndeplinit parțial, dar anul viitor vom realiza și acest lucru. Anul acesta l-am realizat parțial datorită fapului că hipermarketul are ca primă condiție să demonstrezi că ai spațiu de depozitare specific, frigorific. Iar la această dată, după cum știți, avem prea puține capacități care să satisfacă solicitările hipermarketurilor. De aceea roșiile românești au fost în hipermarketuri, dar nu la cantitățile pe care ni le-am dorit”, a spus Dima.

El a mai precizat că vânzarea tomatelor în hipermarketuri era doar un obiectiv secundar, programul vizând creșterea prezenței pe piață a roșiilor românești și scăderea importurilor, bilanțul primului an de implementarea a ”Programului Tomate” urmând să fie realizat în luna decembrie. „Obiectivul acestui program a fost să diminuăm importul de tomate în special în perioadele de așa zis extra-sezon pentru România. Tocmai de asta am venit cu cele două perioade în care am stabilit anumite termene până la care se pot valorifica tomatele. Practic, noi vorbim de piața românească să fie aprovizionată, nu neaparat de hipermarketurile. Că ne interesează să intrăm și în aceste magazine, este alt obiectiv. Importurile de tomate s-au diminuat și vom ști cu cât anume la sfârșitul anului, după ce trecem și de ciclul 2 de producție”, a mai spus subsecretarul de stat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.