“Am venit la crosul inimilor pentru că alergatul este bun la organism, îl ajută cu energie”,așa a explicat un băiețel de doar șase ani motivul pentru care s-a aflat în această dimineață pe Faleza Inferioară a Dunării, acolo unde s-au desfășurat două evenimente sportive distincte, ambele însă dedicate inimilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, sărbătorită anual pe 29 septembrie în peste 100 de țări, în România sărbătoare marcată din anul 2000. Cele două evenimente – „Promenada Inimilor 2017” şi ,, Crossul inimilor” au fost organizate de Clubul Rotary „Donaris” Galaţi împreună cu Forumului Naţional de Prevenție și, respectiv, de Centrul de Sănătate Danube din Galati. După cum arată și titlurile evenimentelor, au fost două activițăți sportive – alergare sau plimbare în ritm alert – pe lungimea falezei (De la Elice până la trecere Bac și înapoi), adică circa 5 km. Evenimentele care au atras peste 150 de participanți au fost dedicate promovării mișcării în aer liber, un pas în prevenția bolilor cardiologice.
Potrivit Cartei Europene a Sănătăţii, boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în Europa, fiind responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa şi 43% dintre decesele din rândul bărbaţilor. Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită ţinând cont de factorii de risc ai acesteia, unul din factori fiind sedentarismul.
În cadrul conferinței de presă susșinută de membrii Clubului Rotary „Donaris” Galaţi, medicul de familie Gabriel Lipșa a precizat că “în acest an Ziua Mondială a Inimii se axează pe atragerea atenției asupra bolilor cardiovasculare la copii. Copiii suferinzi de obezitate prezintă de 3 până la 5 ori riscuri mai mari de a fi victimele crizelor cardiace sau accidentelor cardiovasculare înainte de 65 de ani”, o problemă semnalată și de medicul cardiolog Mihai Bucatanschi: “La mine la cabinet vin tot mai mulți copii obezi care solicită examen cardiovascular. Când îi întreb dacă beau sucuri dulci sau mănâncă dulciuri, îmi răspund că zilnic. Or, omul nu este obișnuit să se alimenteze așa. Omul preistoric, cel care se presupune că trebuia să supraviețuiască în junglă, nu consuma nici zahăr, nici sare și făcea mișcare pentru că alerga după hrană. Mișcarea este esențială, eu fac mișcare în fiecare zi, măcar 30 de minute și vă invit să faceți și voi”.
Prezent la conferința de presă, medicul chirurg Paul Ichim a demolat și mitul potrivit căruia cardiacii nu ar trebui să se obosească, să nu facă mișcare. “Există program de recuperarea kinetică și pentru bolnavii transplantați cardiac și post infarct sau post operații de revasculații, bypass orto-coronarieni, pentru toți există astfel de programe. Nu facem maratoniști din oamenii ăștia dar au programe sub supravegherea medicilor, și, funcție de resursa cardiacă a fiecăruia, li se spune <<mergi>>”. În încheierea conferinței de presă, Paul Ichim a mai avut un mesaj: “Cluburile noastre, care au în jurul lor un întreg folclor, sunt în interesul societății, nu lucrează cu bani publici, toate acțiunile se desfășoară cu efortul membrilor cluburilor și toate proiectele făcute vin în interesul societății, așa cum a fost și dotarea unorr secții din diverse spitale”.