Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi împreună cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) – Sucursala Galaţi organizează joi, 12 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, în Campusul Științei al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, corp D, sala D 12, un eveniment menit să celebreze Ziua Inginerului Român.
La eveniment vor participa reprezentanții mediului academic, mediului preuniversitar, ingineri din diverse domenii de activitate și susținători ai educației din domeniile științei și tehnicii.
Invitații speciali ai evenimentului sunt Alexandru Mironov, senior editor la Revista Știință și Tehnică și personalitate care a contribuit de-a lungul a mai mult de 50 de ani la popularizarea științei în România, și Doru Tătar, inginer constructor și inventator cu peste 20 brevete de invenții. Domniile lor vor vorbi despre perspectivele 2040 în domeniul științei și tehnicii (A. Mironov) și provocările inovării (D. Tătar).
În cadrul întâlnirii, Carmen Cătălina Rusu și Luigi Mistodie, reprezentanții proiectului Erasmus+ STEM Education for Primary Schools – STEM for Youngsters, în care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este partener, vor face cunoscute detalii actuale legate de conceptul STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), apărut ca o prioritate educațională a secolului 21, propunându-și să coreleze învățarea profundă a elevilor cu gândirea critică și conexiunile din lumea reală și conducând către o educație inginerească solidă. Cu această ocazie, se va lansa și competiția pilot de educație STEM Panhellenic STEM Competition 2025, activitate în cadrul proiectului menționat, care oferă elevilor posibilitatea de a învăța să gândească inginerește, de a-și dezvolta creativitatea și de a se implica activ în viața comunităților.
Ziua Inginerului Român va da prilejul profesorilor care au îndrumat participarea elevilor de gimnaziu sau liceu în diferite competiții ce au stimulat dezvoltarea competențelor STEM de a-și prezenta succesele și direcțiile în care doresc să fie sprijiniți în demersul lor educațional.
La întâlnire va fi lansată cartea Noul drum al mătăsii, care îi are ca autori pe Marcela Ganea (profesor, traducătoare, reprezentanta Agenției de Știri Xinhua) şi Alexandru Mironov, o carte care vorbește, printre altele, și despre provocări tehnologice.
„Ziua Inginerului Român ne dă posibilitatea să-i sărbătorim pe cei care contribuie, cu spiritul lor inovator, la dezvoltarea societății, dar și pe cei care îi formează. De asemenea, recunoscând rolul crucial pe care inginerii îl joacă în societate, încurajăm tânăra generație să își aleagă o carieră din domeniul ingineriei, un domeniu vast și plin de provocări științifice și tehnice”, consideră Anca Nicolau, profesor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi preşedinta Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) – Sucursala Galaţi.
Evenimentul este deschis publicului larg, în limita locurilor disponibile.