Unirea Principatelor Române sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

0
561

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat de Ziua Unirea Principatelor Române Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit credincioşilor de semnificaţia aparte pe care o are istoricul moment al Unirii Principatelor Române,înfăpuit în urmă cu 162 de ani, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

După Sfânta Liturghie, arhipăstorul Dunării de Jos a oficiat slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizareaactului fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

De la Catedrala Arhiepiscopală, chiriarhul Dunării de Jos a mers la biserica „Vovidenia” din municipiul Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

Aici, ierarhul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale, a oamenilor de cultură, a elevilor de la câteva licee gălăţene şi a numeroşi credincioşi a săvârşit slujba de Te Deumşi Parastasul pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

Manifestările dedicate acestei zile s-au încheiat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu depunerea de flori la statuia domnitorului.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 9 =