Primăria le oferă investitorilor oportunități de afaceri pe 360 de hectare

0
1170

În premieră pentru Galați, Primăria a organizat IMOFEST – un forum imobiliar cu scopul de a pune la aceeași masă a discuțiilor dezvoltatori, oameni de afaceri locali și străini și administrația publică locală. Scopul forumului (pe care municipalitatea deja a anunțat că vrea să îl reediteze) este acela de a atrage la Galați potențiali investitori. Pentru acest lucru, administrația publică locală a realizat și distribuit celor interesați o mapă de prezentare a celor 40 de terenuri publice, cu suprafețe de peste 5000 de mp, terenuri care însumează peste 360 de ha pe care se pot realiza investiții diverse, de la zone comerciale, la zone rezidențiale, spații de birouri, zone de producție sau centre de agrement. “Încercăm pentru prima oară să arătăm ceea ce are de oferit Galațiul, o ofertă pe care vrem să o facem cunoscută și dincolo de granițele Galațiului și a Brăilei, pentru că, în ciuda micilor animozități care există, eu sunt convins că cele două zone trebuie să de dezvolte împreună, mai ales că împreună realizăm cea de-a doua mare aglomerare urbană de după București. Revenind la forumul de astăzi, trebuie spus că Primăria deține 40 de terenuri, care însumează peste 360 de hectare și am ales terenurile de peste  5.000 mp – suprafață imperios necesară unei minime dezvoltări care să conteze. Eu nu spun că un bloc nu înseamnă dezvoltare care contează, ba chiar încurajăm astfel de afaceri și ele se dezvoltă, ceea ce înseamnă că am devenit un partaner de încredere prectibil pentru investitori, dar așteptăm și investitori din afară, iar o astfel de competiție, dacă ea va apărea, va fi constructivă, deoarece competiția a condus mereu la progres. De asemenea, am vrut ca alături de noi, ca municipalitate, să existe și reprezentanți ai mediului privat, iar eu vă transmit tuturor că în Primărie veți avea mereu un partener care să vă sprijine inițiativele iar ușa mea e mereu deschisă”, a declarat, în deschiderea forumului IMOFEST, primarul Ionuț Pucheanu.

Ahitectul șef al Primăriei, Dragoș Buhociu, a vorbit despre sprijinul efectiv pe care administrația publică locală îl oferă investitorilor, exemplificând cu sistemul recent implementat, sistem unic în România, de eliberare online a certificatului de urbanism. După cum se știe, Primăria Galați a dezvoltat o platformă online care le permite cetățenilor, persoane fizice și juridice, să obțină mult mai simplu și rapid certificatul de urbanism, fără a mai fi nevoiți să piardă timpul la ghișeele instituției ori la cozi, doar pentru a depune documentele necesare. Noua platformă le permite totodată cetățenilor să consulte online prevederile documentațiilor de urbanism aprobate, inclusiv cu localizarea amplasamentului dorit și pot depune online cereri pentru emiterea certificatelor de urbanism. În mod practic, cu doar câteva click-uri, accesând linkul  https://cu.primariagalati.ro/Urbanism/ acest sistem online vine în sprijinul oricărei persoane care are nevoie de un certificat de urbanism, dar mai ales în sprijinul potențialilor investitori sau al cetățenilor aflați în alte orașe ale țării ori în străinătate, care nu vor mai fi nevoiți să vină la Primărie pentru depunerea cererilor și documentelor necesare. Astfel, solicitantul nu mai este obligat să facă zeci de drumuri la Primărie, pentru a adduce diverse acte, singurul drum fiind acela de ridicare a certificatului, căci, potrivit reglementărilor legale în vigoare, ridicarea certificatului de la Primărie trebuie făcută de către solicitant sau de către persoana împuternicită prin procură notarială.

La forumul IMOFEST au fost prezentate și exemple de bune practici ale unor administrații din țară care au reușit să se dezvolte datorită implementării unor proiecte de regenerare urbană. Astfel, Anamaria Vrabie, reprezentant MKBT a dat exemplul Reșiței care a reușit câștigarea unei finanțări europene în valoare de 7 milioane de euro pentru implementarea de proiecte menite să reducă segregarea socială, economică etc din municipiu, în timp ce Raluca Crișan, reprezentant Ceetrus, a dat exemplul cartierului brașovean Coresi care, din ruinele fostei fabrici de avioane IAR Brașov s-a transformat într-o zonă amenajată cu centre comerciale, spații de birouri, blocuri de locuit etc, numărul beneficiarilor depășindu-l pe cel al celor 28.000 de munictori care lucrau odinioară în fabrica de avioane.

“Bucureștiul nu mai este prima opțiune a investitorilor străini, ci Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași și poate va fi și Galațiul într-un viitor apropiat”, a spus și Ilinca Pandele, reprezenatnt al Camerei de Comerț Româno-Germană care a făcut și un profil al investitorului străin și a ceea ce caută acesta pentru a dezvolta o afacere în România: nivelul salariilor, aspectul fiscalității, avantajele lipsei taxelor vamale și pregătirea forței de muncă – Galațiul-oraș universitar fiind unul din atuuri, căci absolvenții de unități de învățământ superior au demonstrate marilor companii că sunt bine pregătiți, responsabili și buni cunoscători ai limbilor străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.