Preţurile locuințelor cresc în toată ţara, la Galați tendința fiind de creștere cu 3% pe an

0
1085

Potrivit unei analize realizate de Eurobank Property Services, indicele proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în al doilea trimestru din 2017 creşteri de 8,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi de 1% comparativ cu primul trimestru din an. “Evoluţia pozitivă a indicelui naţional vine coroborată cu o creştere medie a preţurilor de 1,5% pe an în ultimii cinci ani, dar şi cu trendurile ascendente înregistrate la nivel regional, fapt care evidenţiază revenirea pieţei”, se spune în analiza Eurobank Property Services. Astfel, indicele preţurilor din București a prezentat o creştere de aproape 0,7% în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce pentru zona Bucureşti Centru creşterea trimestrială a fost de 1%. Deşi în zona mai largă, Bucureşti şi Ilfov, indicele a arătat o stagnare trimestrială a preţurilor, cu o uşoară modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

În ceea ce priveşte celelalte şapte diviziuni ale României, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% şi Vest cu 2,5%, în timp ce indicii aferenţi regiunilor Centru, Sud şi Dunăre şi Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% şi respectiv -0,9%. Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece oraşe din România indică o performanţă trimestriala stabilă, datorată atât corelărilor, cât şi corecţiilor pe termen scurt. Mai mult, analiza de la an la an pentru Bucureşti, Iaşi, Cluj, Oradea şi Galaţi prezintă o tendinţă ascendentă de 3% în medie.

De asemenea, preţurile proprietăţilor noi au atins o creştere anuală de 3,4% la nivel naţional, iar cele din București continuă şi ele evoluţia pozitivă. “Ca urmare, noul indice al preţurilor rezidenţiale EPS sugerează, în ansamblu, tendinţa de creştere a pieţei, în special în oraşele mari. Rămâne însă ca evoluţiile din următoarele trimestre să confirme această estimare.”, se menţionează în raportul Eurobank Property Services. Compania analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.