Oțelul Galați, prima înfrângere în deplasare. Dorinel Munteanu, acuzat de declarații cu tentă rasistă

0
318

Oțelul Galați a înregistrat prima înfrângere în Superliga. A cedat cu 1-2 în fața lui Rapid București, la capătul unui meci cu numeroase erori de arbitraj. După acest eșec, Oțelul Galați a coborât pe locul 12 în clasamentul la zi din Superliga, cu 28 puncte.

După meciul din Giulești, declarațiile lui Dorinel Munteanu cu privire la unii suporteri rapidiști, pe care i-a catalogat ca fii ”mai bronzați” au stârnit numeroase reacții și comentarii. Clubul Oțelul Galați a reacționat într-un comunicat de presă.

”SC Oțelul Galați constată cu amărăciune că suporterilor fotbalului românesc, fenomen din care cu mândrie facem parte, li se servește exagerat de cel puțin douăsprezece ore un anumit subiect, și anume declarația antrenorului echipei noastre, Dorinel Munteanu, de la finalul partidei cu FC Rapid 1923, atenția fiind astfel mutată de pe calitatea arbitrajului din jocul cu pricina câștigat de formația gazdă cu scorul de 2-1.

Ne dorim ca opinia publică să înțeleagă că domnul Munteanu, care a utilizat un termen peiorativ căruia îi pot fi atribuite diverse conotații, nu a intenționat să facă remarci rasiste și dezavuează profund comportamentul discriminatoriu, indiferent care ar fi acesta.

Mai mult decât atât, a titra că “Dorinel a jignit fanii Rapidului” este denaturarea unei reacții “la cald”, antrenorul nostru menționând fără echivoc că suporterii clubului din Giulești, prin fanatismul lor aparte, formează o admirabilă masă de iubitori de fotbal. Atitudinea unui grup restrâns situat deasupra băncii tehnice a Oțelului, oameni care l-au jignit pe întreaga desfășurare a meciului, vărsând diverse substanțe lichide peste staff și jucătorii noștri de rezervă, nu poate fi extrapolată întregii suflări rapidiste. Iar Dorinel știe, așa cum și clubul Rapid a menționat într-un comunicat de presă, că în cele 134 de meciuri jucate în tricoul naționalei României a simțit bătaia inimii din partea tuturor fanilor din țară și din afara ei: rapidiști, steliști, dinamoviști etc.

Din nefericire, exprimarea managerului nostru tehnic a ținut loc de analiză a meciului propriu-zis. În emisiunea “Fotbal Club” de la postul de televiziune Digi Sport, moderatorul Radu Naum a speculat în mod excepțional termenul peiorativ “bronzați”, ducând în plan secund maniera de arbitraj a brigăzii conduse de Ionuț Coza din Cernica (Ilfov). O singură fază a fost analizată după ce Dorinel Munteanu afirmase ironic că este mulțumit de arbitraj, și anume intrarea cu cotul a lui Djokovic în zona capului lui Joao Lameira. Jucătorul rapidist, în ciuda faptului că se murdărise de sânge după ce îi spărsese arcada componentului echipei noastre, a fost sancționat doar cu cartonaș galben, iar specialistul în arbitraj din studioul amintit, Ion Crăciunescu, ne-a confirmat “presupunerile”: sportivul în vișiniu merita eliminat. Era minutul 57.

Celelalte situații culpabile n-au fost examinate, momentul de rasism închipuit ocupând spațiul emisiunii. Iată-le!

  • minutul 18: Teles este călcat direct pe gleznă la 18 metri de poarta Rapidului. În mod uluitor, centralul dictează fault în atac, iar VAR-ul nu intervine!
  • minutul 25: Tănasă este oprit injust într-o situație de singur cu portarul, de asemenea se dictează fault în atac.
  • minutul 38: vizibil și de pe Lună, Cisotti, scăpat pe contraatac, este tras de tricou de Borza. Arbitrul Coza duce mâna la buzunar, însă doar îl dojenește pe jucătorul bucureștenilor.
  • pe finalul primei reprize: Rusevic, atacat dur de doi adversari, nu obține nici fault.
  • pe finalul reprizei secunde: Pop, scăpat singur pe contraatac, este oprit de arbitru deoarece Papeau căzuse fără să fie atins de vreunul dintre jucătorii echipei noastre.
  • minutele de prelungire: tragerile de timp au fost tolerate fără a se arăta vreun cartonaș galben, iar centrările în careul Rapidului erau ușor oprite prin fluier pentru un motiv imaginar, fault în atac.
    Nota Bene: în show-ul similar de la postul Orange Sport “momentul Dorinel Munteanu” nu a existat.

Nepermis de multe erori într-o singură direcție, într-un singur meci. Oțelul chiar a fost discriminat, putem trage această concluzie? Am putea, însă n-o să-l acuzăm pe domnul Ionuț Coza de rea-intenție. Felicităm Rapidul pentru victorie într-o partidă în care i-am oferit o replică dârză (statistica o spune!) și ne arătăm deplina solidaritate față de victimele rasismului și oricărei forme de discriminare”.

Foto: Sportul ilustrat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.