„Nu aruncați bradul de Crăciun, ci reciclați-l și protejați mediul înconjurător”

0
455

Nu aruncați bradul, ci reciclați-l și protejați mediul înconjurător!”. Acesta este mesajul reprezentanților operatorului de salubritate Ecosal.

Serviciul public din subordinea municipalității a demarat o amplă campanie de colectare a deșeurilor vegetale și brazilor naturali folosiți de sărbători.

Pentru un comportament responsabil și civilizat, locuitorii sunt rugați să NU abandoneze brazii pe domeniul public, iar înainte de a fi duși la punctele de colectare pentru deșeuri aceștia trebuie să fie curățați de orice decorațiuni. Toți brazii colectați sunt tocați și transformați în produse prietenoase cu natura, precum compost sau peleți; compostul rezultat urmând să fie folosit pentru reamenajarea peisagistică a parcurilor din oras.

SP Ecosal continuă acțiunea de informare și conștientizare a utilizatorilor serviciului de salubrizare cu privire la modul de colectare separată a deșeurilor. Sprijinim cetățenii cu informații privind colectarea separată a deșeurilor, iar pentru a preveni abandonul deșeurilor, SP Ecosal informează că are în administrare două puncte de colectare gratuită a deșeurilor reciclabile (ambalaje plastic, hârtie/carton, sticlă, metal), deşeuri electrice şi electronice (aparate electrocasnice, becuri, neoane), deșeuri voluminoase, uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic, deșeuri vegetale rezultate din întreținerea grădinilor și deșeuri de moloz rezultate din amenajarea locuințelor în limita a 2 mc/an, destinate în exclusivitate persoanelor fizice!

Punctele sunt situate după cum urmează: Micro 13B – strada Drumul Viilor nr. 1, strada Etna nr. 29, unde pot fi predate.

Câteva reguli privind acceptarea deșeurilor la punctele verzi sunt:

1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci. 

2. Uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic trebuie strecurat pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare, pus în recipiente de plastic, (pet-uri) bine închise pentru a evita scurgerile accidentale nedorite. Este foarte important evitarea amestecării uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deşeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat prin urmare nu va fi acceptat la punctul de colectare.

3. Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic

4. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.

5. Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate: amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.

6. Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime permise.  În cazul în care v-aţi renovat casa şi vreţi să transportaţi molozul, dar nu aveţi mijloc de transport, puteţi suna la numerele de telefon: 0236 411 197 sau 0734 113 166, iar Serviciul Public Ecosal poate veni să ridice molozul contra cost; în cazul în care se depăşesc cei doi metri cubi diferența va fi taxată conform tarifului.

Pentru ridicarea deșeurilor electrice și electrocasnice de mari dimensiuni, dar și a deșeurilor vegetale, puteți suna la numărul de telefon 0236 312 282”, transmit reprezentanții Ecosal.

Programul celor două puncte verzi este următorul:

Punct verde Micro 13B – str. Drumul Viilor nr. 1, program: luni – sâmbătă, ora 8.00 – 16.00, duminică: ora 8.00 – 12.00;

Punct verde Etna – str. Etna nr. 29, program: luni – vineri ora 8.00 – 16.00.

Abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate este interzisă și constituie contravenție care se sancționează conform prevederilor OUG 92/2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.