”Galați for Europe”! Proiect inedit pentru oraș al elevilor de la ”Emil Racoviță”

0
2367

Pentru implicarea tinerilor în construcția Uniunii Europene, Parlamentul European organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Ziua Euroscola, eveniment ce are loc la Strasbourg și care reunește peste 500 de tineri din cele 28 de state, pe mai multe ediții. Pentru o zi, tinerii devin membrii Parlamentului European și dezbat, discută în comisii, adoptă sau resping propunerile legislative.

În fiecare an, concursul Euroscola, la care pot participa elevi de liceu, clasele a IX-a – a XI-a, sub forma unei echipe formată din 2 profesori și 24 elevi, se desfășoară plecând de la o temă dată, comună tuturor statelor membre. Elevii participanți trebuie să se înscrie și să conceapă un proiect.

Concursul Euroscola din acest an a invitat elevii să identifice un proiect realizat din fonduri europene din zona în care se află unitatea de învățământ și să realizeze o campanie de promovare a acestuia, prin care comunitatea este informată și conștientizează beneficiile aduse comunității locale.

Echipa #Euroscola LER a identificat, după o cercetare serioasă, un proiect european, aprobat în 2010 și desfășurat între 23.11.2012 – 22.05.2014, cu tema ,,Circuitul turistic muzeal în județul Galațiˮ, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, domeniul major de intervenție 5.3. promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică, pentru Regiunea de dezvoltare sud-est. Proiectul a fost depus de Consiliul Județului Galați și a avut un buget de 889522,5 lei.

Au fost cuprinse numeroase activități prin care s-a realizat promovarea proiectului și atingerea obiectivului general: broșuri, buletine informative, cărți de prezentare, realizarea unui film de promovare, participarea la târguri de turism, expoziții, conferințe, evenimente culturale, tabere de creație, caravană națională de promovare în  jumătatea estică a țării (până la Iași, Sibiu sau Constanța.

Echipa Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Galați, #Euroscola LER, încearcă o revigorare a proiectului desfășurat în urmă cu 4 ani, prin atingerea obiectivelor specifice, într-o manieră atractivă pentru generația actuală:

  • Documentare riguroasă, plecând de la produsele proiectului desfășurat, prin lărgirea spațiului promovat;
  • Realizarea unui site http://galati4europe.com, în care să fie prezentat potențialul turistic local în 4 limbi: română, engleză, franceză și germană;
  • Realizarea site-ului plecând de la circuitul muzeal, din care se desprind mai multe trasee tematice, care includ cel puțin un muzeu aparținând vechiului proiect:
Traseul Muzeal Traseul Ecumenic Traseul Arhitectural Traseul Comunist Traseul Gastronomic Traseul Ciclist
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Muzeul de Istorie Paul Păltănea

Muzeul de Artă Vizuală

Muzeul Spiritualității

Tabăra de sculptură în Metal

 

Biseicile Precista, Sf. Nicolae, Greacă, Sinagoga, Vovidenia,  Romano-Catolică, Catedrala, Palatul Episcopal (Muzeul spiritualității Strada Domneasca – ce include Muzeul de Istorie și Muzeul Spiritualității, alături de teatre, parcuri, statui, universitatea, clădiri administrative Tabăra de sculptură în metal

Turnul de Televiziune

Combinatul Siderurgic

Cartierele Galațiului

Restaurantele Perla Dunării, Malnaș, Blue Aqua etc Grădina Publică – Faleza – Elice – Fata pe Valuri – Universitatea – Catedrala – Grădina Publică

 

  • Informarea elevilor din liceele și școlile gimnaziale, din Galați și Brăila;
  • Realizare de tururi ghidate: Str. Domnească, Grădina Botanică, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Traseul ecumenic, traseul ciclist

Dacă vreţi să fiţi alături de echipa de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, susţinându-i pe cei 24 de elevi să înveţe despre Galaţi, să lucreze astfel încât proiectul lor nu doar să fie câştigător, ci să şi aducă valoare oraşului de la Dunăre, le puteţi scrie pe adresa [email protected].

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.