Slujbe de sfințire pentru bisericile din Umbrărești și Matca

0
1289

Duminică, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a oficiat două slujbe de binecuvântare și sfințire a două biserici din județul Galați, fiind vorba despre sfințirea bisericii ”Naşterea Maicii Domnului” din parohia Umbrăreşti 2 și slujba de binecuvântare la punerea pietrei de temelie la biserica din localitatea Matca 7 care va fi ocrotită de Sf. Trei Ierarhi Sf. M. Mc. Mina.

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la Umbrărești, în Protopopiatul Tecuci, “slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate. Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în cutea bisericii, în prezenţa numeroșilor credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohial format din tineri de Școala Gimnazială ”Sfântul Stelian” din localitate, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ și înveşmântaţi în portul popular al zonei.La chinonic aceștia au susţinut şi un mini-recital de pricesne şi cântece patriotice, iar la final au primit daruri din partea ierarhului. La momentul cuvenit, foarte mulţi copiişi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia din această zi şi a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii. Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, pc. pr. Ionuţ Căşuneanu a primit rangul de iconom, iar credincioşii care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian diplome de ctitori. Mai mulți copii cu rezultate bune la învățătură, care, în acest an au participat la mai multe concursuri școlare au primit diploma eparhială ”Tinerețe și credință”, icoane, cărți de rugăcine și alte daruri. Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi. Cu acest prilej, au fost împărţite peste 1000 de pachete cu mâncare celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii Umbrăreşti”.

În a doua parte a zilei, a avut loc punerea pietrei de temelie la parohia Matca 7, judeţul Galaţi, biserică ce va fi ocrotită de Sf. Trei Ierarhi Sf. M. Mc. Mina. “Slujba a fost oficiată, la ceas de seară, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi, între care copii şi tineri atât din Matca, cât şi din localităţile învecinate. După momentul sfinţirii, ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură prin care a explicat sensurile profunde ale aşezării unei pietre de temelie pentru un nou locaş de închinare. Donatorul suprafeței de teren pe care va fi ridicat locașul de cult a primit din partea Părintelui Arhiepiscop o icoană cu chipurile Sfinților Trei Ierarhi. La final, ierarhul i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi și le-a oferit iconiţe. Parohia Matca 7 a fost înfiinţată prin Decizie Chiriarhală la data de 1 noiembrie 2015”, mai transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.