Exponatul lunii mai la Muzeul de istorie-maşina de scris marca „Hammonia”

0
274

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” vă propune spre vizitare, în luna mai, mini-expoziția „Mașină de scris Hammonia”. Obiectul, cu o valoare muzeistică deosebită, face parte din patrimoniul muzeului din anul 1949, când Anton Panaitescu, Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, o donează Muzeului „Alexandru Ioan Cuza”. Procesul-verbal a fost aprobat de către Ministerul Învăţământului Public pentru a îmbogăţi colecţiile muzeului.

Maşina de scris marca „Hammonia” a fost inventată de către Andreas Hansen din Hamburg în 1882 (Oficiul Imperial de brevete din Hamburg, brevet numărul 27095 din 18 august 1882). Doi ani mai târziu, firma Guhl & Harbeck din Hamburg a început să fabrice maşina de scris în uzina lor, unde produceau până atunci maşini de cusut. Iniţial a costat 45 de mărci, apoi preţul a fost ridicat la 60 de mărci. „Hammonia” a fost prima maşină de scris produsă în Germania.

Bunul cultural care se regăseşte în Colecţia „Ştiinţă şi tehnică”, îngrijită de muzeograf dr. Valentin Bodea, va putea fi admirată timp de o lună, începând cu data de 1 mai 2024, la Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Str. Nr. 2Bis (vizavi de Biserica Greacă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.