Pe 25 iunie s-a împlinit un veac de la naşterea istoricului gălăţean Paul Păltănea, remarcabil cercetător, autor de lucrări științifice, doctor în istorie, premiat al Academiei Române și membru al Academiei Internaționale de Genealogie de la Paris.
Fost deţiunut politic şi autor al uneia dintre cele mai bune monografii scrise în România – ”Istoria orașului Galați de la origini până la 1918”, Paul Păltănea a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Galaţi, iar din anul 2014, în semn de prețuire şi neuitare, Muzeul Judeţean de Istorie din Galaţi şi filiala 2 a Bibiliotecii ”V. A. Urechea” poartă numele ilustrului om de cultură.
Ziua comemorativă a celui ce rămâne un reper important pentru istoria naţională a României a debutat la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi cu un Parastas săvârşit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, şi a continuat în Sala ”Episcop Chesarie Păunescu” din incinta Centrului eparhial cu un colocviu dedicat marelui istoric.
La evenimentul cultural a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, precum şi istorici, oameni de cultură, preoţi, profesori şi studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi.
Ierarhul Dunării de Jos a transmis participanților la eveniment un cuvânt de binecuvântare în care a evidenţiat importanţa prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale oamenilor valoroşi care au lăsat posterităţii lucrări monumentale, reliefând calităţi şi împliniri măreţe ale vrednicului şi distinsului istoric al urbei de la Dunăre.
Ceilalţi invitaţi au prezentat aspecte importante din contibuţia ştiinţifică deosebit de valoroasă la cunoaşterea, receptarea şi promovarea istoriei gălăţene în general şi a istoriei bisericeşti din judeţul Galaţi, în mod special, a remarcabilului cercetător şi istoric Paul Păltănea.