Duminica Ortodoxiei sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

0
330

În prima duminică a Postului Mare, în toate parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au fost organizate manifestări liturgice, misionare şi cultural-educaţionale prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.

Programul acestei zile de sărbătoare a debutat la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de soborul de clerici ai acestui sfânt locaş, în prezenţa numeroşilor credincioşi gălăţeni şi a tinerilor cu icoane în mâini, unii dintre aceştia îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

De la Catedrala arhiepiscopală, copiii şi tinerii iconari au mers la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos pentru a participa la expoziţia de icoane organizată în fiecare an în prima duminică din Postul Mare.

Aici, în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi a deschis manifesarea cu un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată cea de-a 24-a ediţie a expoziţiei de icoane, schiţe şi desene cu tematică iconografică, dedicată anului omagial şi comemorativ 2024, organizată de Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu tineretul din cadrul Centrului eparhial.

În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti gălăţeni, dar şi icoane pe lemn, sticlă şi din seminţe realizate de elevi de la Liceele de Artă din Galaţi şi Brăila, studenţi ai Facultăţii de Arte şi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, copiii din cadrul Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea Nouă şi Lieşti şi de la Palatul copiilor din Galaţi, Brăila şi Tecuci.

Pentru efortul, implicarea şi încurajarea cultivării talentului lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei“, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.