Ambrozia. În atenția gălățenilor care dețin terenuri în oraș

0
298

Primăria municipiului Galați atrage atenția, că în perioada următoare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația legală să facă lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia.

În acest sens, vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Sunt recomandate următoarele metode pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și  suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături  adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, nerespectarea prevederilor privind măsurile de combatere a răspândirii acestei plante se sancționează cu avertisment, iar nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

În 2024, până la această dată, Primăria municipiului Galați a aplicat 12 somații unor persoane fizice sau juridice pe terenurile cărora s-a constatat existența buruienii ambrozia.

Ambrozia poate avea un impact deosebit asupra sănătăţii oamenilor, din cauza polenului puternic alergen. Informații suplimentare privind această buruiană se găsesc și pe site-ul primăriei  https://primariagalati.ro/portal/galati/portal.nsf/1805CE57A5BC5F55C2258A44003418FF/$FILE/TOOLKIT%20STOP%20AMBROZIA.pdf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.