Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați a încheiat Stagiunea 2024-2025. În această perioadă au fost produse 6 spectacole, s-au jucat 62 de reprezentații, dintre care 28 s-au jucat cu casa închisă, pentru un public de peste 12 mii de persoane, am avut 13 deplasări, dintre care 11 la festivaluri în țară, și 3 proiecte extrarepertoriale.
PRODUCȚII
În 2024-2025, au avut avanpremiera/premiera următoarele spectacolele:
• Regina nopții, text și regia Leta Popescu, scenografia Bogdan Spătaru, premiera 28 septembrie 2024;
Spectacol produs în cadrul PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, program artistic derulat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.
• Odihnă plăcută de Francesca Fülöp și Andrei Marius Barbu, premiera 4 octombrie 2024, produs în Festivalul Național de Comedie, ediția a 35-a, 2024. O producție care reflectă angajamentul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați de a sprijini noile talente și de a aduce perspective proaspete în peisajul teatral contemporan.
• Acasă la tata, text și regia Mimi Brănescu, premiera 8 decembrie 2024;
• Pescărușul de A.P.Cehov, regia Andreea Vulpe, premiera 23 februarie 2025;
• Fantoma, text: Ioana Toloargă și Tudor Licu, regia: Tudor Licu, Ana Maria Țîrlea, premiera 8 martie 2025 – produs pentru aniversare 70 care va fi stagiunea viitoare;
• Viața, moartea și învierea domnului Valentin Ionescu de Radu Horghidan, regia Adi Iclenzan, premiera 11 mai 2025.
Spectacol produs în cadrul PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, program artistic derulat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.
• Alte 4 reprezentații ale spectacolului Regina nopții de Leta Popescu, regia
Leta Popescu, scenografia Bogdan Spătaru, au avut loc în cadrul festivalurilor: Festivalul de Teatru Piatra Neamț, 25 noiembrie 2024; 24 și 25 mai în STAGIUNEA INTERNAȚIONALĂ DE TEATRU organizată de ARCUB București unde teatrul gălățean fost pe același afiș cu nume mari ale teatrului mondial, precum Schaubühne din Berlin, iar povestea născută între Galați și Vaslui a fost spusă alături de povești care au venit de departe, din locuri ca San Diego de Chile; Festivalul Internațional de Teatru Zilele Teatrului Matei Vișniec 2025, Suceava; Festivalul Internațional de Teatru – Sibiu. Totodată, hitul teatrului gălățean, care anul acesta a primit 4 nominalizări la UNITER și care s-a întors la Galați cu Cea mai bună actriță în rol principal -Oana Mogoș – se va juca în 23 iulie pe scena SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI 2025, Constanța.
• 2 reprezentații ale spectacolului Bujor de Doru Vatavului, regia Leta Popescu,
scenografia Bogdan Spătaru, s-au jucat la: FNT – Festivalul National de Teatru, 18-27 octombrie 2024, secțiunea FNT educațional; Festivalul de regie „Cătălina Buzoianu”, Iași, 9 septembrie 2024, unde actorul nostru Vlad Volf a câștigat Premiul pentru Cel mai bun actor, pentru rolul Bujor, învățătorul, iar Leta Popescu, regizoarea spectacolului și director artistic al teatrului gălățean, a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie.
• Vrabia, text și regie Leta Popescu, scenografia Bogdan Spătaru, în Festivalul
de Teatru Sfântu Gheorghe, 28 noiembrie 2024.
• O repetiție moldovenească de Costache Caragiali, regia Cristian Ban,
scenografia Andreea Săndulescu, în Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative, Brăila, 23 septembrie 2024
Teatrul din Galați, o voce puternică pentru dramaturgia românească de azi. De acasă pe scenele bucureștene:
Spectacolul Acasă la tata, text și regie Mimi Brănescu, scenografia Ionuț Vișan, a
fost prezentat la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, 12 iunie 2024. Spectacolul se aliniază perfect cu misiunea Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați de a promova și dezvolta dramaturgia contemporană românească, de a susține autorii români.
Tineri artiști și dramaturgia actuală: o direcție asumată la Galați
Angajați-mă! – un spectacol de și cu tinerii actori Ama Beschieru și Robert Ioan – s-a jucat în Festivalul de „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, 2 mai 2025; Festivalul Internațional de Teatru Nou – Arad, 16 mai, 2025; Teatrul MASCA din București, 8 iunie 2025. Comedia Angajați-mă! este un alt spectacol semnificativ care reflectă misiunea Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați de a promova tinerii artiști și de a aduce pe scenă perspective noi și autentice. Ama Beschieru şi Robert Ioan sunt câştigătorii Marelui Premiu al Galei Tânărului Actor HOP 2023 – Premiul „Ştefan Iordache” obținut cu un moment intitulat Angajați-mă!.
PROIECTE EXTRAREPERTORIALE
#CITM
Sub deviza: Citim orice, oricând, oriunde, gratuit, pentru public şi pentru noi înşine. Nu doar text contemporan, nu doar text românesc, nu doar teatru, am început anul acesta proiect extra-repertorial CITIM, un proiect gândit ca spațiu de conectare între noi și publicul nostru, iar avantajele au fost de ambele părți: noi am învățat de la public, în timp ce publicul a avut oportunitatea de a avea o experiență autentică și interactivă. Continuăm!
Seria de întâlniri
Un alt proiect extra-repertorial, a fost lansat în noiembrie 2024. Acesta are ca scop punerea în mișcare a ideilor, schimbul de opinii în antrenarea spiritului critic și dezvoltarea profesională a întregii echipe a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați. Actorii au lucrat în cadrul atelierelor cu artiști importanți precum Eugen Jebeleanu, Mihai Mihalcea, Theodor Cristian Popescu, Andrei Cozlac, Domnica Cîrciumaru, Alexandru Dabija.
Miercurea noastră
Un miniproiect gândit de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați ȘI Daily Pub care are ca scop crearea unei comunități de artiști și consumatori de artă în Galați. De două ori pe lună, miercurea, la Daily, o parte dintre actorii Teatrului Dramatic anima comunitatea prin muzică, concursuri de dans, open-mic-uri etc.
Primul spectacol și pentru Surzi
În luna februarie, s-a făcut un pas semnificativ către un teatru mai deschis și mai accesibil pentru toți. Spectacolul „Desculț în parc” a avut și interpretare în limba semnelor române. Un moment special, un pas important spre o comunitate mai unită și care a deschis teatrul transformându-l într-un spațiu în care fiecare spectator să se simtă binevenit.
*Limba semnelor române (LSR) este recunoscută oficial ca limba maternă a persoanelor Surde, conform Legii nr. 27/2020. Acest lucru subliniază faptul că nu mai folosim termenul de limbaj mimico-gestual și nici termenul hipoacuzic (care se referă strict la o afecțiune medicală) deoarece acestea nu reflectă corect identitatea lingvistică și culturală a comunității Surzilor.
FESTIVALUL
În stagiunea 2024-2025 am avut a 35-a ediție de festival. Nume mari ale scenei româneși au fost în Galați, amintim aici juriul prezidat de actorul și profesorul Adrian Titieni, care i-a avut alături pe actrița și profesoara Mihaela Sârbu și pe dramaturgul, regizorul și actorul Mimi Brănescu. Au fost 9 zile de festival care a adus sub egida comediei 300 de invitați din țară și aproximativ 4.000 de spectatori în sala de spectacole.
În Stagiunea 2025-2026 Festivalului Național de Comedie, ediția a 36-a, va avea loc în perioada 4 -12 octombrie 2025. Selecționerul Festivalului este Maria Zărnescu, teatrolog și critic de teatru – pentru Secțiunea ON (concurs), alături de Daria Ancuța, selecționer pentru Secțiunea OFF (în afara concursului).
Anul acesta, teatre din toată țara, nume importante și voci noi ale comediei contemporane vin să joace la Galați. Dintre aceste, dezvăluim doar câteva: Teatrul Metropolis București cu spectacolul Părinți, dramatizare de Diana Bădica și Cristian Ban, regia Cristian Ban; Teatrul Dramaturgilor Români, București cu spectacolul Interesul general de Aurel Baranga, regia Andrei Huțuleac, Teatrul „Maria Filotti” Brăila cu Tache, Ianche și Cadâr, regia Radu Nichifor și Teatrul Excelsior București cu Mandrie și prejudecată (un fel de), în regia lui Alex Mâzgăreanu.
ANIVERSAREA
Stagiunea 2025-2026 va debuta în septembrie când vom sărbatori 70 de ani de teatru la Galați. În 27 spetembrie se va juca Fantoma, un proiect realizat integral de tineri artiști din diverse colțuri ale României, dedicat acestei aniversări, iar pe 28 septembrie, publicul este invitat să participe la Gala aniversară, un eveniment festiv care marchează cele șapte decenii de teatru la Galați.
A fost o stagiune intensă și valoroasă, pe care am avut bucuria să o trăim împreună cu publicul nostru, acasă, în sala de spectacole, și în marile festivaluri. Ne reîntâlnim în stagiunea aniversară 2025–2026, cu aceeași energie și pasiune pentru teatru.