Zonă de protecție și supraveghere împotriva pestei porcine la Vameș și în alte 11 localități

0
2623

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această dimineață și a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploatațiile din localitatea Vameș, comuna Piscu”, transmite Instituția Prefectului județului Galați.
Potrivit sursei citate, „în urma confirmării, pe 29 august 2018, a prezenței virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București– Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, gospodăriile din localitatea Vameș au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. Centrul Local de Combatere a Bolilor Galați a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, sacrificarea porcilor din exploatațiile aflate pe raza localității Vameș, imediat după confirmarea suspiciunii, prin metoda uciderii preventive și ecarisarea carcaselor.
Ca urmare a confirmării prezenței virusului pestei porcine, s-a instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Vameș, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include include zona de protecție, pe raza localităților Piscu, Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Mânăstire Vladimirești, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela, Independența și Corbu Vechi (județul Brăila). În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.
Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată și completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.