Ziua Veteranilor, cinstită la Monumentul Eroilor

0
552

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a participat, astăzi, alături de prefectul Dorin Otrocol şi vicepreşedintele CJ Galaţi Gigel Istudor, la acţiunea de comemorare a celor doi eroi gălăţeni căzuţi la datorie, în 2008, pe când se aflau misiune, în Afganistan – sublocotenent post mortem Ionut Cosmin Sandu (dec. 20.03.2008) și sublocotenent post mortem Claudiu Marius Covrig (dec. 13.06.2008). Autorităţile locale au depus coroane de flori la mormintele celor doi eroi, aflate în Careul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, acolo unde s-a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor şi în prezenţa rudelor celor doi, dar şi a militarilor din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sf Andrei. O slujbă similară s-a oficiat la mormântul celui de-al treilea erou din judeţul Galaţi, căzut la datorie, Narcis Şonei, care este înhumat în cimitirul oraşului său natal, Tecuci.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați. Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi. Şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sf. Andrei” a participat la patru misiuni în Afganistan, în anii 2005, 2008, 2011 şi 2019 şi a pierdit, în misiuni, trei camarazi: sublocotenent post mortem Narcis Şonei, din Tecuci, decedat în misiune, la 24.04.2005, în Provincia Kandahar, sublocotenent post mortem Ionut Cosmin Sandu (dec. 20.03.2008) și sublocotenent post mortem Claudiu Marius Covrig (dec. 13.06.2008)

“Astăzi este Ziua Veteranilor care ne amintește de momentul istoric de la 11 noiembrie 1918 când se punea capăt Primului Război Mondial. Este și ziua când îi comemorăm pe eroii noștri care au căzut la datorie în teatrele de operații militare și care merită toată recunoștința, fiind important să păstrăm vie amintirea lor pentru sacrificiul suprem. Cinste și onoare!”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu, cu ocazia acestui eveniment.

După ceremonia din Cimitirul Eternitatea, la iniţiativa Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, la Colegiul Tehnologic “Anghel Saligny” din Galați a avut loc o ceremonie dedicată memoriei celor doi militari care și-au făcut studiile liceale aici – Ionuţ Cosmin Sandu şi Claudiu Marius Covrig. Cu această ocazie, două săli ale liceului (biblioteca şi amfiteatrul) au fost botezate cu numele celor doi eroi, iar la intrarea în şcoală a fost dezvelită o plăcuță  comemorativă, în memoria acestora.

 

 

 

 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + 16 =