Ziua porţilor deschise, pe Perseus

0
2105

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi a decis ca în acest an, de Ziua Marinei, să permită accesul civililor pe nava Perseus – unicul spărgător de gheaţă din România.  Ocazia de a vizita nava este unică pentru că, din toamnă, Perseus va intra în ample lucrări de modernizare şi reabilitare, schimbându-şi complet înfăţişarea.

Deja există pe SEAP anunţul de licitaţie a lucrărilor de retehnologizare a navei Perseus, ofertele urmând să fie deschise pe 18 septembrie. “Aşteptăm şantiere navale mari, pentru că este vorba despre o lucrare complexă, Perseus va fi complet modernizat, nu va mai arăta aşa cum arată astăzi. Pentru aceste lucrări, estimate la 8,2 milioane de euro fără TVA avem fonduri alocaze de la bugetul de stat, eşalonat, pe 2 ani, dar dacă lucrările vor fi câştigate de un şantier naval, avem premisele ca lucrările să se desfăşoare într-un timp mai scurt. Oricum, ne dorim ca în această perioadă să nu fie gheaţă pe Dunăre. De la Ministerul Transporturilor avem alocate pentru acest an un milion de euro”, a spus Dorian Dumitru.

“După modernizare, nava nu va mai arăta aşa cum arată acum, de aceea cine vrea să facă fotografii de arhivă, ar fi cazul să se grăbească. Şi eu voi vorbi cu angajatul AFDJ care se ocupă de asta, să facă nişte fotografii cu Perseus, le vom transforma în cărţi poştale de arhivă…  De Ziua Marinei vom permite accesul celor curioşi să vadă cum arată nava, mai ales că aceasta va fi modernizată”, a spus directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru. Potrivit acestuia, până acum, Perseus a mai fost vizitat de civili, dar “doar de grupuri de elevi, în cadrul programului <<Şcoala Altfel>>. Cei mici au fost foarte entuziasmaţi de cum arată nava. Am mai avut solicitări din partea tinerilor căsătoriţi care au vrut să facă fotografii şi, de asemenea, le-am permis accesul. De aceea ne-am gândit ca şi de Ziua Marinei, dacă vor fi turişti interesaţi, le vom permite accesul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.