Ziua Porţilor Deschise la Flotila Fluvială

0
1288

Peste 1.000 de persoane au participat duminică, pe Faleza Dunării, la Ziua Porţilor Deschise de la Flotila Fluvială Mihail Kogălniceanu Brăila, eveniment organizat cu prilejul zilei de 15 august – sărbătoarea Sfintei Maria, patroana Marinei Române.

Manifestarea a început cu ceremonialul de ridicare a pavilionului pe cele trei nave militare ancorate în rada portului Galaţi, Monitorul 46 – ”Ion C. Brătianu”, Vedeta blindată 178 – ”Smârdan” şi Vedeta fluvială 159, după care grupuri, grupuri de gălăţeni au păşit la bordul vaselor pentru a le vizita. Concomitent pe malul Dunării au fost organizare ateliere de tehnică de boarding şi aparatură de vedere pe timp de noapte, de armament de infanterie şi aparatură de cercetare şi orientare, de tehnică de comunicare şi tehnică de armament, de confecţionare noduri marinăreşti.

Potrivit comandantului Florilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, zona de responsabilitate a unităţii porneşte de la Călăraşi, de la kilometrul 375 al Dunării interioare şi până la vărsare, incluzând Delta Dunării cu zona lagunară, unde acţionează Batalionul de Infanterie Marină de la Babadag. Pe lângă această unitate, flotila mai are Divizionul 67 nave purtătoare de artilerie, Divizionul 88 vedete fluviale, Divizionul 131 nave logistice.

,,Mă bucur că suntem în Galaţi, pentru că Galaţiul a însemnat ceva în istoria marinei militare. Aici au fost sediul Flotilei de Dunăre, şcoala copiilor de marină, şcoala superioară de război a marinei, arsenalul. De aici, au plecat monitoarele în Al Doilea Răzbioi Mondial în acţiunile pe care le-au desfăşurat pe Dunăre. Suntem la Galaţi pentru că aici este şi zona noastră de responsabilitate. Vrem să arătăm şi publicului gălăţean preocupările noastre, modul nostru de existenţă. Suntem prezenţi cu trei nave militare de diferite tipuri: monitor, vedetă blindată, vedetă dragoare, precum şi cu o serie de ateliere interactive organizate la mal, de armament, noduri marinăreşti, tehnică specifică de comunicare”, a declarat Cornel Rogozan.

Ziua Porţilor Deschise de la Flotila Fluvială Mihail Kogălniceanu a stârnit curiozitate, dar şi interesul gălăţenilor, care au venit însoţiţi de nepoţi pentru a vizita navele de război.

,,M-a stârnit curiozitate celor mici, a nepoţeilor, chiar şi a noastră, cei mai mari, care nu am avut posibilitatea să vedem nave militare de aproape. Este impresionant, educativ, şi pentru noi şi pentru cei mici. Să înveţe şi cei mici câte ceva despre armată. Noi am făcut armata, dar la trupe terestre”, a spus Cristi Voicu, pensionar, fost electrician.

,,Am venit să văd şi eu ce e cu navele astea, de război. M-a adus soţul meu, care a venit cu un vecin, care a lucrat pe astfel de nave. De acolo a ieşit la pensie. Mi-au plăcut aranjatul vasului, formaţia de marinari, atelierele alea de prezentare de pe faleză”, a spus şi Clara Cazacu, pensionară.

Un fost militar angajat pe bază de contract a venit pe navă cu fiul, în speranţa că cel mic va alege cariera armelor.

,,Mi-am adus copilul să vadă tehnica militară, poate se înscrie în armată. I-am povestit despre armată că este frumoasă, dar trebuie să-ţi şi placă”, a spus Cătălin Necula, acum maistru la o firmă, fost infanterist angajat pe bază de contract. Fiul lui, de 12 ani, a fost impresionat de ce a văzut pe nave, dar i-ar place să facă armata pe pământ.

,,Mi-au plăcut navele deoarece toate maşinăriile astea sunt interesante. Aş vrea să mă fac militar, dar nu marinar ci o armă pe pământ. La nave m-a impresionat cel mai mult armamentul”, a spus Daniel Necula.

Activităţile de Ziua Marinei vor continua până pe 15 august cu un amplu program de manifestări care include parada navelor militare ale flotei româneşti şi parada navelor civile, activităţi pentru copii, jocuri marinăreşti şi concerte în aer liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.