Ziua Mondială a Animalelor, sărbătorită la Galaţi

0
1074

Toto, Bummy, Mullan şi Cajou sunt patru cîini de rasă comună care, dacă nu s-ar fi întâlnit cu voluntarii Animal Society ar fi trăit, în continuare pe străzi, flămânzi, fără adăpost şi fără iubire. Din fericire pentru ei, viaţa a făcut să se intersecteze cu voluntarii ONG-ului bucureştean, aşa că cei patru căţeluşi au avut parte de un destin schimbat; potrivit voluntarilor Animal Society (care sunt şi stăpânii acestor câini), unul din câini a fost găsit, abandonat, pe un cîmp, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, altul îşi pierduse stăpânii într-o inundaţie din Serbia, un altul era folosit de cerşetori, în Cluj, pentru a înduioşa trecătorii, iar altul trăia din mila şoferilor care se opreau, pe marginea şoselei – toate aceste triste poveşti s-au transformat în unele cu happy end, pentru că aceşti căţeluşi au avut parte de dragoste şi puţin dresaj, rezultatul fiind unul notabil. Animal Society are singurul centru din ţară în care oferă terapie persoanelor aflate în dificultate, cu ajutorul câinilor abandonaţi, demonstrând, astfel, că astfel de animale pot fi utile, minima condiţie fiind aceea ca cineva să îi iubească.

Pentru a schimba mentalitatea publică referitoare la câinii fără stăpân – acuzaţi, de multe ori, pe nedrept, că sunt agresivi şi periculoşi – Animal Society a adus şi la Galaţi câinii de terapie, prima întâlnire a acestora fiind cu elevii Colegiului Economic “Virgil Madgearu”. Aici, cei patru căţeluşi au demonstrat că pot răspunde la comenzi, în cadrul unui exerciţiu desfăşurat în curtea şcolii, după care elevii s-au putut juca cu prietenii necuvântători. Elevii i-au recompensat pe căţeluşi cu un tort special pregătit pentru ei, copiii donând şi peste 500 de kg de mâncare pentru animale, hrană ce a ajuns în padocul Help Lăbuş unde ONG-ul gălăţean are grijă de peste 1200 de animale salvate din diferite situaţii dificile.

Animal Society face, de ani de zile, terapie cu ajutorul câinilor salvaţi de pe stradă, beneficiari fiind copiii cu diferite dizabilităţi, însă, de asemenea, câinii “vin în vizită”, săptămânal, şi la cămine în care trăiesc vârstnicii, făcându-i pe aceştia să se relaxeze, să râdă şi să se bucure de viaţă. De asemenea, câinii sunt duşi şi în campusul studenţesc, unde studenţii participă la sesiuni de reducere a nivelului de stres, în special în perioada sesiunii. De altfel, tot pentru reducerea nivelului de stres al angajaţilor şi la Galaţi, de săptămâna viitoare, câinii şi voluntarii Animal Society vor merge la diverse companii şi instituţii publice locale.

Reamintim,  Animal Society & Vier Pfotemn desfăşoară, la Galaţi, în parteneriat cu Primăria, un program de gestionare a câinilor fără stăpân. Programul, care se va derula pe parcursul a doi ani, presupune sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună crescuţi în curţi (pentru care legea chiar obligă proprietarii să facă acest lucru), dar şi alte acţiuni de promovare a adopţiilor animalelor fără stăpân şi de schimbare a mentalităţilor legate de aceste animale.

Tot în cadrul programului, în această seară, de la ora 18.30, peste 100 de persoane vor asista la un spectacol inedit intitulat sugestiv  ”Confesiunile unui câine” – o piesă de teatru de mare succes , produsă în 2012 de Teatrul Luni de la Green Hours și Asociația Culturală Replika. S-a jucat în teatre, școli și biblioteci din București și din toată țara.

Aşa cum indică şi titlul,povestea e spusă prin lecțiile de supraviețuire ale unui câine comunitar ajuns celebru. Confesiunile acestuia sunt prezentate sub forma unei conferințe, după modelul Ted Talk.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + twelve =