Ziua Iei, sărbătorită la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

0
501

“În contextul sărbătorii Zilei Internaţionale a Iei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ieri seară, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unor activităţi tradiţionale româneşti în centrul cărora a fost ia românească”, transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos. “În deschiderea evenimentului, ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul pe care artiştii gălăţeni îl depun în susţinerea activităţilor dedicate promovării portului tradiţional românesc. Manifestarea cultural-educativă şi artistică, deopotrivă, a fost organizată de Muzeul eparhial în parteneriat cu Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

Evenimentul artistic a fost susținut de soliştii vocali, dansatorii şi orchestra Ansamblului Folcloric ”Doina Covurluiului” din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” din Galaţi. Scopul acestui eveniment a fost de a aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea, transmiterea şi valorificarea scenică a comorilor creaţiei populare şi a folclorului autentic şi tradiţional, specific locuitorilor zonei Dunării de Jos.

Şi de această dată, Gradina Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos s-a dovedit a fi locul potrivit în care portul tradiţional românesc, cântecele şi dansurile populare româneşti au creat o atmosferă de sărbătoare autentică, în care bucuria, buna dispoziţie, entuziasmul şi admiraţia s-au putut observa pe chipurile participanţilor. Tot cu acest prilej, în Sala de expoziții ”Sergiu Dumitrescu” din cadrul Muzeului gălăţean, a fost organizată şi expoziția temporară intitulată ”Poartă Ia românească!”, alcătuită din ii tradiţionale cusute manual, unele cu o vechime de peste 100 de ani şi costume populare românești, reprezentative pentru zona de Sud a Moldovei.

Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional românesc prin expunerea de obiecte vestimentare tradiţionale şi o readucere în actualitate şi o promovare a acestor obiecte vestimentare inestimabile. La final, cu respectarea măsurilor speciale impuse de autorități în perioada stării de alertă, toţi cei prezenţi au putut admira exponatele din cadrul expoziţiei temporare”, transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × three =