Zilele Dunării, sărbătoare anti-kitsch la Galaţi

0
1090

Până dumină, 2 iulie, la ora 18.00, iubitorii de artă pot vizita expoziţia de artă plastică “Salonul Dunării”, găzduită în holul sediului central al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, acolo unde astăzi a avut loc şi deschiderea „Zilelor Galaţiului” – o serie de evenimente dedicate gălăţenilor cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării. “Mulţumim primăriei că a optat ca această sărbătoare să nu fie marcată de kitsch-uri şi manele, ci de manifestări cultural artistice mai speciale. Este o decizie foarte bună pe care noi, membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România, o salutăm şi o facem cum ştim noi mai bine, prezentând publicului cele mai recente lucrări plastice. De altfel, avem în intenţie să exploatăm artistic şi pe viitor peisajul Dunării – vrem să organizăm – de ce nu, poate chiar pe 15 august, de Ziua Marinei -, pe faleză, o demonstraţie de virtuozitate tehnică artistică  en plein air, aducând la un loc, de-a lungul malului Dunării, membri UAP, studenţi de la facultatea de Artă şi elevi ai Liceului de Artă, toţi cu şevalete, pentru a picta”, a declarat, la deschiderea expoziţiei, artistul plastic David Sava, membru UAP Galaţi.

“Am vrut să oferim gălăţenilor alt stil de sărbătoare decât cel care şi-a făcut prezenţa până acum şi sperăm ca publicul să aprecieze acest lucru. De aceea am şi încercat să organizăm evenimente inedite şi vreau să vă spun că organizarea de croaziere pe Dunăre a suscitat atât de mare interes încât cred că vom repeta acest lucru, poate chiar de Ziua Marinei”, a declarat, la deschiderea evenimentului şi city managerul Galaţiului, Marius Humelnicu, alături de care s-a aflat şi directorul general al Direcţiei Generale de Servicii Publice din cadrul Primăriei Silviu Bacalum, cel care a reamintit celor prezenţi, pe scurt, ce alte evenimente mai sunt organizate în oraş, cu ocazia Zilelor Dunării: “după amiază, de la 16.30, avem minicoazierele pe Dunăre, vineri avem Summer Parade, pe strada Domnească, dar avem şi Danube Rock Festival, care se deschide tot vineri, la ora 18.00, pe stadionul Dunărea şi durează până duminică, 2 iulie. Sâmbătă seara, în Piaţa Domnească, de la ora 19,30 va avea loc un spectacol de gală –  melodii compuse de Johann Strauss, Ennio Morricone, Iosif Ivanovici, Giuseppe Verdi şi tot în această perioadă mai avem, în desfăşurare, Festivalul Internaţional de Poezie şi Festivalul Internaţional de Folclor, evenimente organizate tot de Ziua Dunării, deci gălăţenii au numai motive de bunădispoziţie. Să nu uităm nici evenimentele sportive organizate – concursul naţional de tenis “Cupa Dunării” pentru seniori, care începe astăzi şi se desfăşoară până duminică, crosul tuturor vârstelor, programat sâmbătă, pe faleză şi concursul de ciclism montan, organizat duminică, în pădurea de lângă stadionul Dunărea”.

După deschiderea oficială a Zilelor Dunării şi vernisarea expoziţiei de artă plastică „Galaţi – capitala dunăreană a României”, prof. Maria Magdalena Tuluş a susţinut conferinţa „Galaţiul de altădată – Port dunărean – consideraţii istorice”, după care  a fost lansată campania „Selfie cu cartea pe care o citesc” – concurs cu premii. Evenimentul s-a încheiat cu un concert susţinut de trupa “Kalofonis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.