Zgura de furnal din combinat a ajuns în Franţa

0
1174

LIBERTY Galați a exportat recent 50.000 de tone de zgură granulată de furnal, un produs secundar al Combinatului care este acum utilizat și pentru a produce un ciment inovator, cu o amprentă redusă de carbon.

Materialul utilizat este o zgură granulată de furnal, produsă în stațiile proprii specializate, prin prelucrarea zgurii lichide fierbinți.

O navă încărcată cu zgură a fost trimisă în Franța, către un prestigios producător de ciment care folosește o tehnologie inovatoare ce combină zgura, argila și ghipsul într-un proces de producție fără cuptor și clincher. Astfel, se protejează mediul înconjurător deoarce nu se mai extrage calcar, nu se emit gaze în atmosferă și – într-un final – se reduce cu 80% amprenta de carbon a cimentului.

Procesul clasic utilizează un cuptor rotativ în care materiile prime sunt încălzite până la 1.450 de grade Celsius, care generează și clincher, un produs secundar responsabil – în mare parte – de amprenta de carbon a cimentului.

LIBERTY Galați produce anual circa jumătate de milion de tone de zguri de furnal. Zgura de furnal granulată  este, mai apoi, folosită de producători de ciment din România dar și din alte țări din Europa și Africa. Utilizarea zgurii în industria cimentului reduce utilizarea materiilor prime naturale și – implicit – amprenta de carbon.

Aida Nechifor, Directorul General al LIBERTY Galați, a declarat: “Ambiția de a deveni neutri de carbon până în 2030 este deja bine cunoscută în cadrul conceptului nostru GREENSTEEL, care implică o nouă rută metalurgică (folosind reducerea directă a fierului și topirea acestuia în cuptoare cu arc electric), volume mai mari de fier vechi reciclat, precum și mai multă energie produsă intern, prin tehnologii verzi. Cu toate acestea, suntem foarte încântați că putem contribui și prin produsele secundare, cum sunt zgurile de furnal, la îmbunătățirea amprentei de carbon a cimentului.”

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.