Zeci de copii de la ţară au participat la Școala de vară organizată de Biblioteca VA Urechia

0
903

Zeci de copii din mediul rural au avut parte de o vacanță altfel, plină de distracție, veselie, jocuri, dans, muzică, povești și plimbări-surpriză datorită unui proiect al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia” și Consiliului Județean Galați.

S-a organizat astfel, în premieră, o școală de vară dedicată copiilor din mediul rural, care provin din medii defavorizate, cu finanțare asigurată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean

Mă bucur că le-am putut oferi acestor copii o vacanță de neuitat. Zâmbetele, veselia și entuziasmul lor ne-au demonstrat că proiectul este unul de succes și că, practic, am reușit să dăruim acestor copii deștepți și frumoși o experiență inedită. Mulți dintre ei nu mai vizitaseră Grădina Zoologică, Grădina Botanică, Acvariul, Observatorul Astronomic sau Faleza Dunării. La Școala de vară s-au îmbinat armonios poveștile, lectura, teatrul, muzica, dansul și distracția, iar copiii au învățat astfel să comunice mai bine, și-au dezvoltat vocabularul, au aflat foarte multe lucruri noi, și-au îmbogățit cunoștințele de cultură generală, și-au dezvoltat aptitudinile și au căpătat mai multă încredere în ei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

”sChOOL-RURAL – Școala de vară pentru copiii din mediul rural” a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Galați, bibliotecile comunale din Drăgănești, Măstăcani, Scânteiești, Valea Mărului, Vânători și Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” Galați.

Școala de vară s-a desfășurat pe parcursul a cinci săptămâni, începând cu data de 9 august 2021, iar în cadrul acesteia au participat 75 de copii, cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, din familii defavorizate, din comunele Drăgănești, Măstăcani, Scânteiești, Valea Mărului și Vânători.

În cadrul Școlii de vară, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” a organizat patru ateliere tematice (luni-joi) pentru fiecare dintre comunele partenere: de teatru (TheatreLab) – susținut de actrița Ana-Maria Sinescu, literatură (ReadingLab) – susținut de scriitorul și moderatorul Adi-George Secară, comunicare nonverbală (MusicLab) – susținut de Ilioara Arbune, creativitate (StoryLab) – susținut de animatorul socio-educativ Iulia-Cristina Dajbog.

Aceste ateliere au urmărit promovarea incluziunii, diversității și toleranței, stimularea expresivității și creativității copiilor, dezvoltarea gândirii critice, a abilităților personale și de comunicare. Atelierele s-au desfășurat atât la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, cât și într-un cadru nonformal – foișorul din Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”.

Fiecărei comune partenere i-a fost alocată câte o săptămână de ateliere tematice, între orele 10.00 – 12.00 și 13.00 – 15.00 (între orele 12.00 și 13.00, elevii au luat prânzul la restaurant), iar în ziua de vineri a fiecărei săptămâni copiii au vizitat Grădina Zoologică. Ziua de vineri a fost susținută financiar în totalitate de Consiliul Județean Galați, care a asigurat transportul copiilor din comuna-parteneră la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele și înapoi, către casă.

Prima săptămână a Școlii de vară le-a fost dedicată copiilor din comuna Măstăcani, cea de-a doua – copiilor din Scânteiești, cea de-a treia – copiilor din comuna Valea Mărului, cea de-a patra – copiilor din comuna Vânători, iar cea de-a cincea – copiilor din comuna Drăgănești. Toți cei 75 de copii au primit rucsacuri, tricouri, șepci și insigne inscripționate sChOOL RURAL. Transportul beneficiarilor la locul de desfășurare a atelierelor și către casă, la încheierea acestora, a fost asigurat de autoritățile locale din comunele-partenere.

Pe lângă atelierele tematice la care au participat și vizita la Grădina Zoologică, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” și Consiliul Județean Galați le-au oferit copiilor plimbări în Grădina Botanică, pe Faleza Inferioară a Dunării, vizite la Acvariul și Observatorul Astronomic ale Complexului Muzeal de Științele Naturii, dar și reprize de joacă în Orășelul Copiilor din Galați.

Bugetul total al proiectului este de 59.837 de lei, din care 52.657 de lei reprezintă finanțare asigurată de Administrația Fondului Cultural Național, iar 7.180 de lei reprezintă contribuția Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”, din fonduri asigurate de Consiliul Județean.

Proiectul de educație culturală nonformală, al cărui scop este facilitarea accesului la cultură a copiilor din mediul rural gălățean, a fost declarat câștigător de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în sesiunea II/2021, aria tematică ”Educație prin Cultură”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.