Pe 25 martie 2020 se împlinesc 10 ani de la deschiderea oficială a Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, un moment important pentru astronomia românească, deoarece, în acel moment era inaugurat cel mai mare observator public și educațional din România.
Construcţia Observatorului Astronomic a început în anul 2005 şi s-a finalizat în vara anului 2007. Dotarea Observatorului Astronomic s-a realizat în perioada 2007 – 2009 din fonduri europene prin proiectul „Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi – obiectiv turistic transfrontalier”, în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2006 – implementat de Consiliul Judeţului Galaţi în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Centrul Infomedia Cahul, Republica Moldova) şi prin sponsorizări din partea mai multor firme.
Telescopul principal este un sistem Ritchey-Chretien, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm, fixat pe o montură ecuatorială de tip german ASA Direct Drive DDM 85. La acest telescop este montată o cameră CCD SBIG STL-6303E, dotată cu filtre de fotometrie UBVRcIc, câmpul de observaţie al telescopului fiind de 29,8’x19.9′. Pentru observaţii solare în H-alfa sunt utilizate două instrumente optice: o lunetă Coronado SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm și o lunetă Coronado PST cu diametrul obiectivului de 40 mm. În total sunt 11 instrumente optice dintre care: 4 lunete și 7 telescoape de diferite aperturi și caracteristici optice. Pe lângă aceste instrumete optice, dotarea observatorului astronomic cuprinde și foarte multe accesorii: camere CCD și CMOS, aparate de fotografiat Canon, camere Mintron pentru video-astronomie, oculare, filtre, etc.
Din punct de vedere ştiinţific, până în acest moment, au fost observate peste 1.300 de obiecte (asteroizi şi comete) şi peste 11.000 de poziţii (coordonate cereşti ecuatoriale), raportate internaţional către Minor Planet Center, din care 5.433 de poziţii raportate pentru asteroizi apropiaţi Pământului. În martie 2012 au fost observate, pentru prima oară în România, planete extrasolare (planete ce se rotesc în jurul altor stele). În anul 2013, Observatorul Astronomic din Galaţi a ocupat locul 8 în Europa şi locul 40 în top mondial (din peste 1.800 de observatoare) din punct de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor, fiind cel mai productiv observator astronomic din România în ceea ce priveşte observaţiile la asteroizi şi comete. Până în acest moment au fost descoperite 12 stele variabile la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
Cel mai important program educaţional este Astroclubul „Călin Popovici”, acesta desfăşurându-și activitatea în cardul Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. De asemenea, sunt organizate și alte programe educaţionale, cum ar fi: Şcoala de vară de astronomie „Priviţi cerul!” (în fiecare an, în luna iulie), Tabăra de astronomie „Deep-sky” din Munţii Măcinului (în fiecare an în luna august), dar şi multe alte programe dedicate copiilor de gradiniţă şi şcoală primară.