Zăpada colorată a pus specialiştii de la Protecţia Mediului la treabă

0
4471

Gălăţenii care au ieşit, în această dimineaţă, din case, au constatat că zăpada are o nuanţă colorată, roz sau galben, o situaţie rar întâlnită. „Mi se pare mie sau zăpada e colorată?”, este întrebarea postată pe facebook de mulţi gălăţeni.   Fenomenul este determinat de un ciclon care aduce în ţara noastră praf saharian din Africa, au explicat, încă de ieri, specialiştii ANM. „Pe nordul, centrul Europei este un aer foarte rece. Din Marea Mediterană vine un aer mai cald şi umed, dar întâlnind acest aer rece, precipitaţiile nu sunt sub forma de ploaie, ci sub formă de ninsoare. Acel ciclon foarte activ este un vârtej care absoarbe aerul de prin împrejurimi şi îl ridică în atmosferă şi poate să absoarbă şi un aer din nordul Africii, un praf saharian, care poate să ajungă până la nivelul norilor sau în nori şi prin precipitare acel aer saharian poate să dea o nuanţă de culoare stratului de zăpadă”, a precizat, ieri, meteorologul Romica Jurca.
Şi la staţiile de monitorizarea calităţii aerului din Galaţi (pe care le puteţi consulta accesând http://www.calitateaer.ro/public/home-page/?__locale=ro) au fost înregistrate, de ieri, depăşiri ale indicilor particulelor în suspensie (PM10), scăzând calitatea la acest indice de la “excelent -1” (stabilit la până în 10 µg/m³ ) la “mediu-4” (31,22 µg/m³).  De asemenea, ieri s-a înregistrat şi nivelul  3 “bun” (faţă de excelent – 1) la ozon.

Indicii nu trebuie însă să îngrijoreze populaţia, transmit specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi. Astfel, potrivit specialiştilor, nivelul de ozon creşte la diferenţe mari de temperatură  dintre aer şi sol, când se creează fenomenul de inversie termică, în sensul în care aerul rece, de la sol se ridică şi coboară aerul cald, cu ozon, din stratostferă – lucru petrecut ieri, când soarele strălucitor ne-a făcut să credem că a venit primăvara.

Pe de altă parte, nivelul de particule în suspensie poate creşte, în această perioadă atât din cauza traficului (crescut ieri, când soarele a uscat o parte din şosele, atrenând praful de pe ele), cât şi din cauza emisiilor rezultate de la centralele termice de apartament, „forjate” odată cu primii fulgi. La toate acestea se adaugă lipsa vitezei vîntului, care ar fi dispersat praful din atmoseferă, plus valul de praf saharian anunţat de ANM.

Totuşi, specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia mediului Galaţi au prelevat mai multe probe de zăpadă colorată pentru a analiza compoziţia şi a vedea dacă există metale în suspensie sau se detectează un PH negativ. APM Galaţi va reveni cu rezultatul analizelor de laborator, însă a precizat că în nici un astfel de caz anterior (valuri de prah saharian au mai traversat ţara noastră în ultimii doi ani) nu s-au detectat indici periculoşi sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.