#WeAreNATO la Universitatea Dunărea de Jos

0
1288

În contextul de securitate actual, dar și al respectării angajamentelor de apărare colectivă asumate de România în cadrul alianței NATO, Universitatea Dunărea de Jos” din Galați, prin Institutul Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală, a găzduit, astăzi, evenimentul de informare publică #WeAreNATO organizat în parteneriat cu Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Camerei Deputaților și Consiliul Județean Galați, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Educației Naționale, precum și al Jandarmeriei Române. Studenţii gălăţeni au putut afla de la invitaţi care este istoria şi rolul NATO, dar şi ce în ce misiuni au participat militarii români în calitatea României de partener NATO. Evenimentul #WeAreNATO este o caravană  informaţională care se va desfăşura pe parcursul întregului an în România, până acum acesta desfîşurându-se în Iaşi, Braşov, Cluj Napoca şi Timişoara.

Care este scopul acestei caravane informaţionale a explicat general de brigadă Iulian Berdilă, şeful Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării: “ Încercăm să explicăm de ce Alianţa are ca scop fundamental apărarea cetăţenilor. Este un eveniment adresat tuturor cetăţenilor, dar în special tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Este datoria noastră să le explicăm momentul în care se găseşte Alianţa, caracterul de aliat responsabil al României şi modul în care România participă la misiunile şi operaţiunile NATO. Pe de altă parte, evenimnetul se adresează tinerilor de 16-24 de ani, pentru că vorbim de o grupă de vârstă importantă pentru că aceşti tineri vor trebui să construiască viitorul prin înţelegerea acestui prezent şi noi suntem datori să participăm la cât mai multe astfel de manifestări mai ales în acest an centenar. Vreau să vă spun că pe unde merg cu acest evenimnet  văd mult interes şi speranţă în ochii acestor tineri”.

Iar pentru a atrage şi mai mult atenţia tinerilor, oaspeţii de astăzi ai Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au adus şi au prezentat în curtea instituţiei o parte din armamentul de luptă. Militarii care au prezentat maşinile de luptă sau armele sunt cei care au participat la diverse misiuni NATO, ştiut fiind faptul că din 2004, de când România a aderat la Alianţa Nord Atlantică şi până acum, ţara noastră a participat la misiuni de menţinerea păcii cu aproximativ 60.000 de militari, situându-se pe primele locuri între statele membre contributoare la operaţii şi misiuni NATO. De altfel, stadiul “excelent” de pregătire al militarilor români dar şi implicarea României în politica NATO au fost teme de discuţie ale generalului de brigadă Thomas Cordner  jr, locţiitorul comandantului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est: “Este o plăcere pentru mine să fiu aici astăzi la evenimentul #WeAreNATO  pentru a prezenta informaţii legate de NATO pentru că acest eveniment este înainte de toate despre transparenţă. Totodată sunt aici şi pentru a sublinia succesul României ca membru NATO, una din cele 6 state membre care, anul trecut, a alocat 2% din PIB pentru armată, lucru pe care îl consider un exemplu demn de urmat pentru toţi ceilalţi aliaţi NATO. Vreau să vă spun că eu cred cu adevărat că militarii români sunt unii din cei mai buni din lume. Am avut recent o analiză a pregătirii trupelor Diviziei Multinaţionale de Sud Est iar militarii români au primit calificativul excelent în toate domeniile evaluate, ceea ce cred eu că reflectă profesionalismul şi devotamentul forţelor armate române”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.