Vom plăti mai mult pentru căldură. Se majorează din nou prețul gigacaloriei

0
1390

Căldura furnizată în sistem centralizat se va scumpi din nou, la nici un an de la ultima creștere a prețului energiei termice. Prețul gigacaloriei se va majora cu aproximativ 10 lei, din luna noiembrie, după ce Electrocentrale (CET), producătorul de agent termic primar, a anunțat că va practica tarife mai mari. Practic, în loc de 190,21 de lei pe gigacalorie, gălățenii vor plăti 200,69 de lei.  „Am fost anunțați, la sfârșitul săptămânii trecute, că Electrocentrale urmează să majoreze prețul gigacaloriei, pe care cred că îl vor suporta cetățenii, pentru că efectiv nu mai avem de unde să subvenționăm”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

„Prin adresa nr. 67619/11.10.2017, Calorgal înaintează Decizia nr.953/30.06.2017 a ANRE privitor la prețurile reglementate pentru energia termică livrată în semestrul II al anului 2017 din Centrala CET Galați aparținând S.C.Electrocentrale S.A.Galați – în insolvență, fapt ce conduce la modificarea prețului mediu local de producere, transport, distribuție și furnizare energie termică destinată populației.

Prin această Decizie, la art. 3 se aprobă prețul pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte în semestrul II al anului 2017 din centrala CET Galați, aparținând S.C. Electrocentrale Galați – în insolvență, de 198,43 lei/Gcal exclusiv T.V.A. Creșterea de preț, pentru consumatorii casnici, este de 9,18 lei/Gcal și atrage modificarea prețului mediu de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice.

Societatea Calorgal S.A. Galați menține tariful local pentru distribuția și furnizarea energiei termica în municipiul Galați, la nivelul de 198,62 lei/Gcal exclusiv T.V.A. conform avizului ANRSC nr. 413996/06.07.2016.

Având în vedere cele de mai sus, propun Consiliului Local Galați aprobarea preţului mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei și a subvenţiei unitare ce se asigură de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică furnizată populaţiei prin sistem centralizat și prețul local al energiei termice facturată populației în municipiul Galați – operator Societatea Calorgal S.A. Galați, începând cu 01.11.2017, după cum urmează:

* prețul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei de 470,93 lei/Gcal, inclusiv TVA;

* subvenția unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferențelor de preț de 270,24 lei/Gcal, inclusiv TVA;

* prețul local al energiei termice facturate populației de 200,69 lei/Gcal, inclusiv T.V.A”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali, cel mai probabil, în ședința de astăzi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.