Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, le-a cerut, astăzi, şefilor instituţiilor deconcentrate să fie pregătiţi să intervină în situaţia în care nivelul Dunării va depăşi Cota de Inundaţie şi se vor impune măsuri speciale. “Am rugămintea la toţi colegii să aveţi telefonale deschise, pentru că în ultimele zile am avut suficinete situaţii neplăcute în care colegii nu au răspuns la telefon deşi au fost situaţii de urgenţă, nu vrem să mai avem pe viitor astfel de situaţii”, a declarat prefectul Dorin Otrocol, la finalul şedinţei Colegiului prefectural de astăzi.
”Nivelul Dunării a ajuns, astăzi, la 589 de cm, cu 9 cm mai mult decât ieri şi cu doar 11 cm mai puţin faţă de cota de inundaţie de 600 de cm. Este posibil ca poimânie să ajungem la peste 600 de cm. Împreună cu colegii de la ISU am contactat toţi agenţii economici de-a lungul Dunării şi am verificat materialele pe care le au la dispoziţie – saci, folii, forţă umană – şi cum îşi monitorizează, pe porţiunea de Dunăre respectivă, digurile. De altfel, mâine dimineaţă facem o nouă analiză cu agenţii econolmici, ca să fim siguri că nu vom avea surprize. Şi azi, după amiază, avem programată o vizită pe la fiecare agent economic să vedem stadiul pregătirilor în eventualitatea că Dunărea va depăşi Cota de Inundaţie”, a mai spus prefectul Dorin Otrocol.
Reamintim că deja ISU Galaţi a efectuat, la începutul săptămânii, o astfel de acţiune de verificare, la peste 20 de agenţi economici, constatându-se că societăţile comerciale dispun de materiale – saci din plastic, folie, nisip -, dar şi forţă umană pentru a interveni dacă situaţia o va impune.
Ultima oară când la Galaţi s-a depăşit Cota de Inundaţie a fost în 2014, când nivelul a ajuns la 605 cm (cu 5 cm peste Cota de Inundaţie), moment în care restaurantele de pe malul Dunării au fost inundate, iar în Şantierul Naval Damen Galaţi s-a instalat, pe o lungime de 40 de metri, un dig din saci cu nisip, pentru evitarea inundării platformei economice.