Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, activitatea de asistenţă medicală publică de urgenţă în faza prespitalicească a fost asigurată, în 2018, prin echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă din cadrul inspectoratului, care au intervenit la un număr de 7497 cazuri, fiind asistate 7109 persoane din care: 6786 de adulţi şi 323 de copii. “Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă pe subunităţi se prezintă astfel – Detaşamentul de Pompieri Galaţi: 4766 (SMURD tip C1şi B2), Secţia de Pompieri Galaţi: 832 ( SMURD tip B2), Secţia de Pompieri Tecuci: 1896 (SMURD tip B2). Intervenţiile echipajelor medicale de urgenţă, reanimare şi descarcerare se prezintă astfel: intoxicaţii: 847, afecţiuni cardiace: 451, traumatisme: 2073, stop cardio respirator resuscitat: 46, stop cardio respirator neresuscitat: 121, arsuri: 22, afecţiuni medicale: 2037, afecţiuni neurologice şi psihiatrice: 602, accidente rutiere: 410, alte afecţiuni: 17, persoane găsite decedate: 183, transfer interclinic: 309”, informează ISU Galați.
Puțini știu însă că printre cei care fac parte din echipajele de prim ajutor se află și persoane care o fac voluntar, fără să primească vreo retribuție pentru acest lucru. Este cazul a patru gălățeni – Aura Ledaru (coordonator al grupului de voluntari), Marius Trifan (SMURD Galați), Pavel Capotă și Grigoraș Ovidiu Panaite (SMURD Tecuci).
Acesta din urmă a devenit celebru în această săptămână, după ce a fost promovat pe pagina de facebook a MAI. “De două ori pe săptămână, Grig se urcă în microbuzul care face naveta dintre comuna Poiana, unde locuiește și Tecuci. Sunt 27 de km până la Detașamentul de pompieri din acest oraș, acolo unde el este voluntar SMURD. Deja lumea din comună știe de acest lucru. Nici nu avea cum să nu fie așa, pentru că Grig este voluntar de doi ani și jumătate. La un moment dat, cineva l-a întrebat: – Ia zii, Grig, cât își dau ăștia pe lună?
– Păi, cât să-mi dea, că eu sunt voluntar? (…)”, se arată în postarea MAI, prin care instituția îi mulțumește gălățeanului și tuturor celor care el care își sacrifică timpul, pentru ajutorarea dezinteresată a celor aflați în nevoie.
“Înainte de a fi voluntar am lucrat cu tatăl meu în construcții, în Scoția și Marea Britanie. Nu m-am adaptat și am decis să vin acasă. Aici m-am înscris ca voluntar pentru că vreau să fac bine semenilor, să dau o mână de ajutor țării în care trăim. Merg, la Tecuci, fac naveta, de două ori pe săptămână, adică șapte ture pe lună. Îmi place ceea ce fac, mă impresionează fiecare caz și vreau să-mi definitivez studiile, pentru a urma o carieră militară”, spune Grig.
“Suntem o echipă și ne place ce facem. Toți am venit ca voluntari în cadrul unui proiect de volntariat, dar este greu, pentru că nu suntem remunerați, noi suportăm diverse cheltuieli [cum ar fi deplasările] și nu este ușor. Suntem organizați pe ture, avem un program bine stabilit și lucrăm cot la cot cu ceillalți colegi de pe tură. Adică, dacă ești voluntar, nu vii să pierzi timpul degeaba, la finele lunii dăm raportul cazurilor… sunt multe responsabilități. Noi, veniți ca și străini printre ceilalți profesioniști, avem o responsabilitate mult mai mare, pentru că reprezentăm instituția”, spune Aura Ledaru, coordonatorul echipei de voluntari SMURD.