Vernisajul expoziției ”Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV – XXI)”

0
105

La Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a vernisată expoziția temporară ”Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV – XXI)”.

Proiectul expoziţional este organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Banca Națională a României şi în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați și Muzeul de Artă Vizuală din Galați.

La manifestarea culturală desfăşurată în Salonul oficial al muzeului a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi, precum şi studenţi şi elevi seminarişti gălăţeni.

Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat întâlnirea şi a transmis un cuvânt de aprecierea pentru aducerea la Galaţi o unei astfel de expoziţii ce se înscrie în seria manifestărilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos.

După ce chiriarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe cei implicaţi în această fructuoasă colaborare, i-a invitat pe toţi să viziteze Capela din incinta Muzeului eparhial, întrucât astăzi s-au împlinit zece ani de la sfinţirea acestui locaş de cult de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

În cadrul evenimentului cultural, publicul prezent a avut prilejul de a admira câteva dintre cele mai valoroase monede bizantine aflate în colecţia Muzeului Băncii Naţionale a României, obiecte care, pe lângă utilitatea economică imediată au fost şi un important mijloc de răspândire a creştinismului începând cu epoca Sfântului Constantin cel Mare, prin reprezentările şi simbolurile pe care le poartă. Alături de aceste monede au fost expuse şi obiecte din patrimoniul sacru al muzeului gazdă și al partenerilor.

De asemenea, iubitorii de cultură s-au putut familiariza cu un set de monede cu caracter jubiliar emise de Banca Națională a României în ultimele decenii, dedicate celebrării unor evenimente sau personalităţi ale Bisericii Ortodoxe Române. Monedele omagiale sunt însoţite de machete şi matriţe de batere, vizitatorii putând afla informaţii despre procesul tehnologic de realizare a însemnelor monetare.

Excursul expoziţional cuprinde şi un spaţiu dedicat unor personalități marcante, cu rădăcini la Dunărea de Jos, cărora Banca Națională a României le-a dedicat de-a lungul timpului mai multe emisiuni monetare destinate colecţionării.

Expoziţie poate fi vizitată la Muzeul eparhial din Galaţi în perioada 27 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.