Vas ceramic ilustrat cu o scenă din basmul „Capra cu trei iezi”, exponatul lunii decembrie la Muzeul de Istorie

0
224

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” propune spre vizitare un obiect cu o valoare muzeistică deosebită, realizat de meșterul popular Constantin Colibaba. Vas ceramic ilustrat cu o scenă din basmul „Capra cu trei iezi” reprezintă mini-expoziția lunii decembrie 2023 propusă de muzeograf Ionela Daniela Antohe.

Vasul, care face parte din colecția donată de colecționarul ing. Radu Moțoc, a fost realizat în stilul Kuty, iar tehnica de ornamentare diferenţiază acest tip de ceramică de cea smălţuită. La ceramica de tip Kuty, înainte de prima ardere, are loc conturarea prin incizie în „angobă” a desenului. După prima ardere urmează aplicarea vopselelor, apoi vasele sunt smălţuite şi arse din nou. Registrul decorativ central redă într-o manieră naivă dar sugestivă basmul „Capra cu trei iezi”, scris de Ion Creangă. Mai precis, scena surprinde momentul în care capra pleacă pe o alee îngustă, iar lupul se apropie pe furiş de casa unde iezii au rămas singuri şi sunt în pericol.

Mini-expoziția va putea fi admirată toată luna decembrie la Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2Bis, vizavi de Biserica Greacă. Program de vizitare: miercuri – duminică 9.00 – 17.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.