Vânzarea Sidexului nu mai e atât de sigură. Guvernului Italiei a amânat preluarea Ilva de ArcelorMittal

0
1913

Recentele alegeri din Italia ar putea salva Combinatul de la Galați, pentru că noul Guvern italian a amânat cu două luni şi jumătate planificata vânzare a celei mai mari oţelării din Europa, combinatul Ilva din Taranto, către Grupul ArcelorMittal, iar în aceste condiții sunt mari incertitudini și în privința scoaterii la vânzare a Sidexului, care era una din condițiile pe care ArcelorMittal trebuia să le îndeplinească pentru ca Bruxellesul să își dea acordul pentru preluarea Ilva. Reprezentanții Guvernului de la Roma au declarat pentru ”Reuters” că au nevoie de mai mult timp pentru a reanaliza oferta ArcelorMittal. Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar ministrul Industriei din Italia, Luigi Di Maio, a anunţat amânarea tranzacţiei până în 15 septembrie. ”Evaluez orice posibil impact legat de deciziile pe care trebuie să le iau. Este vorba de impactul social, economic şi cel legat de mediu şi de locurile de muncă”, a declarat ministrul italian al Industriei. Reprezentanţii ArcelorMittal au refuzat să comenteze informaţia referitoare la amânarea de către Guvernul Italiei a deciziei cu privire la vânzarea combinatului Ilva. Luigi Di Maio este liderul formațiunii politice ”M5S” (Mişcarea 5 Stele, antisistem) care guvernează Italia în coaliţie cu Liga (extrema dreaptă). În ultimii ani, ”M5S” s-a pronunţat pentru închiderea Ilva, dar în prezent negociază soarta oţelăriei cu oamenii locali de afaceri, oficiali şi sindicate.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilva, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicate într-un scandal de poluare. ArcelorMittal a oferit 1,8 miliarde de euro pentru Ilva şi a acceptat să rezolve problemele cu care se confruntă oţelăria, investind încă 2,3 miliarde de euro pentru modernizare şi tehnologii ecologice. În schimb, ar urma să fie concediaţi 5.500 din cei 14.000 de angajaţi, până în 2023. Aceasta este și motivul pentru care Guvernul Italiei vrea să evalueze mai bine impactul social și economic înainte de a lua o decizie de vânzare sau nu a combinatului Ilva. Comisia Europeană a aprobat tranzacţia, dar a precizat că această aprobare este condiţionată de ”vânzarea unui pachet extins de active” pentru a păstra concurenţa pe piaţa oţelului din Europa în beneficiul consumatorilor şi companiilor.

În mai, ArcelorMittal a angajat grupul american Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona până la sfârşitul lui 2018 vânzarea de active, răspunzând astfel îngrijorărilor UE în materie de concurenţă în cazul tranzacţiei prin care va achiziţiona oţelăria Ilva, din sudul Italiei, pentru 1,8 miliarde de euro. ArcelorMittal s-a oferit încă din aprilie să vândă unităţile: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și unele capacități de la combinatul de la Liege (Belgia).

Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare este de 752-940 milioane de dolari iar Combinatul siderurgic din Galaţi reprezintă cea mai mare parte a acestor active. Conform Comisiei Europene, ArcelorMittal a fost de acord să ofere finanţare (a cărei valoare nu a fost dată publicităţii) cumpărătorului ArcelorMittal Galaţi pentru a se asigura că va creşte cantitatea de oţel şi unitatea rămâne viabilă şi competitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.