Vânzarea Sidexului, în linie dreaptă. ArcelorMittal și Guvernul Italiei au convenit condiţiile preluării Ilva

0
4393

Grupul ArcelorMittal a anunţat marţi că a acceptat noile condiţii stabilite de Guvernul Italiei pentru preluarea celei mai mari oţelării din Europa, combinatul siderurgic Ilva din Taranto, Italia. Potrivit agenței Reuters, ArcelorMittal a informat autorităţile italiene că ”a acceptat toate solicitările privind noi angajamente” pentru planul său de cumpărare a combinatului din Taranto şi a cerut Guvernului de la Roma să sprijine negocierile sale cu sindicatele, pentru a ajunge la un acord final. S-a ajuns la negocierea unor noi condiții după ce în iulie 2017 Grupul ArcelorMittal promisese că va investi 4,2 miliarde de euro în combinatul Ilva, inclusiv 1,2 miliarde de euro pentru majorarea productivităţii şi 1,15 miliarde de euro pentru reducerea poluării. Noul Guvern al Italiei, investit după recentele alegeri legislative din peninsulă, era nemulțumit de faptul că ArcelorMittal anunțase că va reduce numărul de angajaţi de la 10.900 la 7.600. Această propunere a fost respinsă de sindicate, dar și de noul ministru italian al Industriei, Luigi Di Maio, care avertizase la începutul lunii iulie că se aşteaptă la o propunere ”mult mai bună” de la ArcelorMittal în privința păstrării locurilor de muncă şi a măsurilor de protecţia mediului la combinatul Ilva. Preluarea Ilva de către ArcelorMittal urma să aibă loc la 1 iulie, dar Luigi Di Maio a anunţat amânarea tranzacţiei până pe 15 septembrie. ”Planul privind locurile de muncă şi protecţia mediului nu este satisfăcător. Ne aşteptăm de la ArcelorMittal la propuneri care să fie mult mai bune”, a declarat Di Maio, după o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor.

Acum, prin faptul că Grupul ArcelorMittal a acceptat condițiile puse de Guvernul Italiei în privința păstrării locurilor de muncă, preluarea Ilva de către ArcelorMittal este deblocată și ar urma să aibă loc cu mult înainte de data de 15 septembrie. Grăbirea tranzacției va determina și accelerarea vânzării de către ArcelorMittal a unor combinate siderurgice din Europa, printre care și combinatul ArcelorMittal Galați, aceasta fiind condiția de pusă de Comisia Europeană pentru a-și da acordul cu privire la preluarea Ilva. Prin această condiție Comisia Europeană vrea să evite monoplul ArcelorMittal în siderurgia europeană și să păstreze concurenţa pe piaţa oţelului din Europa.

ArcelorMittal s-a oferit să vândă unitățile ArcelorMittal Piombino (Italia), ArcelorMittal Galaţi, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg) și unele capacități de la combinatul de la Liege (Belgia). Analiştii băncii de investiţii Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor scoase de vânzare este de 752-940 milioane de dolari iar Combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galaţi reprezintă cea mai mare parte a acestor active.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.