Vânătorii patrulează de-a lungul Prutului pentru depistarea eventualelor cazuri de gripă porcină

0
1200

Deşi astăzi este ultima zi de vântoare fără restricţii la porci mistreţi (de mâine fiind interzisă vânătoarea la femele de porc mistreţ)  vânătorii sportivi gălăţeni se află pe fondurile de vânătoare, observând populaţia de vânat, acţiuni desfăşurate în cadrul celor de prevenire şi control a pestei porcine africane la nivelul judeţului Galaţi. Astfel, în afară de vânătoarea propriu zisă, ritmic, vânătorii organizează câte o “goană oarbă” – o acţiune de deplasare pe fondurile de vânătoare, fără să se tragă cu puşca şi fără gonaci -, în cadrul căreia sunt identificate familiile de porci mistreţi, activitatea animalelor fiind supravegheată pentru a se depista, dacă este cazul,  semne ale îmbolnăvirii cu virusul PPA (pestă porcină africană).

Deşi în luna ianuarie au fost realizate mai multe astfel de acţiuni, la care au participat zeci de vânători, deocamdată nu s-a descoperit nici un cadavru de porc mistreţ care să indice prezenţa virusului PPA, transmit vânătorii gălăţeni. După cum se ştie, pe o lungime de circa 100 de km, tot Estul judeţului Galaţi, de-a lungul Prutului – graniţă naturală cu Republica Moldova –  constituie un habitat natural ideal pentru vânat, fiind vorba despre liziera formată în lunca Prutului. Din păcate însă, în virtutea legilor de securitate a frontierei, de peste 10 ani,  vânătorii gălăţeni nu au acces decât până la o distanţă de 500 de metri de digul de apărare la Prut, aşa că nu poate fi verificată tocmai zona în care probabil trăiesc cele mai multe exemplare de porci mistreţi.

Chiar şi în aceste condiţii, Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Galaţi (AJVPS) este un partener de bază a autorităţilor locale în aplicarea planului de prevenire şi control a pestei porcine africane la nivelul judeţului Galaţi. De altfel, potrivit DSVSA Galaţi,  în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor, întrunit recent, la Prefectură,  s-au stabilit mai multe măsuri preventive, printre care constituirea Grupului Local de Experţi (format din inspectori sanitar veterinari şi vînători şi pescari) care are rolul de acţiona în cazul confirmării cazurilor de pestă porcină africană în populaţia de porci mistreţi. O altă măsură stabilită prevede ca membrii AJVPS să contine să organizeze, în colaborare cu inspectorii sanitar-veterinari şi poliţiştii de frontieră, o goană oarbă, pentru identificarea porcilor mistreţi de-a lungul frontierei cu Republica Moldova. Tot AJVPS Galaţi are şi responsabilitatea de a organiza la Maţa Rădeanu (sat Vădeni – comuna Cavadineşti) şi la AJVPS-Tecuci punctele de colectare şi depozitare la frig a a exemplarelor ce vor fi găsite moarte sau care vor fi vânate.

Alte măsuri luate sunt: intensificarea controalelor efectuate de poliţiştii de frontieră şi vameşi, la graniţa cu Republica Moldova, în vederea depistării, în bagaje, a produselor de origine animală, care ar putea transmite, în România, pesta porcină precum şi menţinerea interdicţiei organizării de târguri sau expoziţii cu vânzare de porcine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.