În Arhiepiscopia Dunării de Jos, programul eparhial al activităţilor de vară pentru copii intitulat ,,Vacanță în pridvorul Bisericii” a continuat la sfârşitul săptămânii trecute şi în localitatea Matca din judeţul Galaţi.
Cincizeci de copii au participat cu mare bucurie și entuziasm la activitățile educative și recreative desfăşurate special pentru petrecerea timpului liber din vacanţa mare de parohiile Matca I, Matca V și Matca VII din cadrul protopopiatului Tecuci.
Activităţile programate de preoţii de la cele trei parohii implicate au debutat cu o rugăciune şi o cateheză în biserica Parohiei Matca V şi au continuat cu vizitarea cimitirului din localitate, acolo unde tinerii şi însoţitorii lor s-au recules şi au făcut curăţenie la mormintele părinţilor, bunicilor şi străbunicilor lor trecuţi la cele veşnice.
Mulţumiţi sufleteşte după această acţiune, copiii au mers în parcul ”Sfântul Nicolae” din centrul comunei, unde au desfășurat o serie de activități sportive și recreative. Animaţi de preoţii lor, tinerii participanţi au jucat fotbal, tenis, șah, sărituri cu sacul și jocuri pentru sporirea atenției.Programul acestei zile atât de frumoasă şi de neuitat s-a încheiat la biserică cu o rugăciune de mulțumire şi o agapă în spaţiul generos şi bine organizat al curţii locaşului de cult.
De asemenea, Centrul de zi pentru copii ,,Sfântul Antonie cel Mare” a organizat o excursie la mănăstirile Buciumeni, Sihastru şi Tudor Vladimirescu.
Evenimentul, la care au participat 27 de copii, 13 vârstnici şi 4 cadre specializate ale centrului de zi, face parte din programul eparhial de tabere pentru tineret „Vacanţa din pridvorul Bisericii“, desfăşurat în această vară în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Primul popas a fost făcut la Mănăstirea Buciumeni, unde copiii s-au închinat la sfintele icoane, au înălţat rugăciuni către Dumnezeu şi au aprins lumânări. La Altarul de vară din mijlocul pădurii, au primit informaţii despre istoricul mănăstirii, după care s-au bucurat de jocurile în aer liber şi plimbările în natură.
Următorul loc vizitat a fost Mănăstirea Sihastru, ctitorită în anul 1748 de către boierul Sandu Şendrea şi călugărul sihastru Sebastian, cel dintâi stareţ al obştii monahale – de unde provine şi numele mănăstirii. Aici, copiii au avut bucuria de a vizita colecţia muzeală de icoane, cărţi de cult, veşminte şi obiecte bisericeşti cu valoare de patrimoniu.
În drumul lor spre Galaţi, copii au poposit şi la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, unde au avut posibilitatea de vizita ansamblul monahal şi de a vedea crucea de lemn cu care a fost însemnat locul Sfântului Altar.
La final, gazdele i-au servit pe cei mici cu fructe şi dulciuri.