USR, împotriva cumulării pensiei cu salariul

0
1154

USR lucrează la un proiect de lege privind transparentizarea activității societăților comerciale cu acțiuni la purtător, urmând să apară și un registru național în care să se precizeze tranzacționarea acestor acțiuni. Informația a fost făcută publică, joi, la Galați, de senatorul USR George Dircă, acesta vorbind și despre alte proiecte de lege la care lucrează USR, inclusiv cel de interzicere a cumulării pensiilor cu salariile.,,Ne pregătim să modificăm legislaţia privind acţiunile la purtător. În momentul de faţă lucrăm în paralel pe legea privind combaterii şi spălării banilor, legea privind societăţile comerciale, studiem legislaţia comparată la nivel european să vedem cum au procedat şi alte state în situaţii similare. Recent, am depus o interpelare la Agenţia Naţională pentru Achiziţiile Publice în care am selectat toate cele 330 de societăţi comerciale din România cu acţiuni la purtător pentru a afla de câte contracte din bani publici au beneficiat aceste societăţi în ultimii zece ani. Aici este o zonă gri în care există o posibilitate foarte mare de fraudă…Nu dorim neapărat ca aceste societăţi să dispară, dar trebuie să devină  mult mai transparente. Să înfiinţăm un registru naţional în care să fie notificate fiecare tranzacţie a acestor acţiuni”, a spus Dircă.  Acesta a adăugat că USR lucrează şi la o lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari.  ,,Lucrăm la o lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari. Avem un precedent în 2009, avem o decizie a Curţii Constituţionale şi vrem să le reintroducem în legislaţie pentru a nu mai avea cazuri de genul celor care au fost prezentate recent, în care persoane pensionate anticipat cu pensii fabuloase sunt reangajate pe acelaşi post”, a afirmat Dircă.

Cât privește neimpozitarea veniturilor medicilor, inițiativă a actualului Guvern, senatorul USR a apreciat ca fiind o măsură bună, care poate ar trebui extinsă la toți angajații din sănătate – și asistenți medicali, brancardieri, lucrători pe ambulanțe și paramedici, este de părere senatorul USR de Galați George Dircă. Potrivit acestuia, neimpozitarea salariilor va convinge medicii să nu mai părăsească România, stat recunoscut ca având una din cele mai bune școli medicale din Europa, dar și un stat pe care doctorii îl părăsesc în favoarea altor țări care plătesc mult mai bine actul medical.

Plângeri penale împotriva lui Dragnea

Și dacă inițiativa guvernamentală a fost lăudată de senatorul USR, acesta a lnsat și câteva critici la adresa liderului PSD Liviu Dragnea. Potrivit senatorului Dircă, USR va depune până la sfîrşitul săptămânii două plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(PÎCCJ) împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi va face şi o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate(ANI) împotriva ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu. Potrivit lui Dircă, sesizările în cazul lui Liviu Dragnea se referă la faptul că a convocat sesiune parlamentară extraordinară fără respectarea legislației în vigoare, iar în cazul lui Adrian Țuțuianu, se referă la faptul că acesta s-a aflat în situație de incompatibilitate, asigurând cvorum în Biroul Permanent al Senatului, fiind și ministru al Apărării, fapt interzis prin lege.
Parlamentarul a explicat că plângerea de la DNA împotriva lui Dragnea va fi pentru abuz în serviciu, iar cea de la PÎCCJ pentru fals intelectual şi uz de fals.
,,A fost o situaţie excepţională în Parlamentul României în care ambele camere au fost convocate în mod abuziv şi nelegal. Pregătim o plângere împotriva lui Liviu Dragnea, de fapt sunt două plângeri, una la DNA pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi o altă plângere către PÎCCJ pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals. Practic, a publicat în Monitorul Oficial decizia de convocare fără a avea un mandat din partea Biroului Permanent. Decizia a fost publicată luni, iar întrunirea Biroului Permanent a avut loc marţi. Astfel de lucruri trebuie să nu se mai producă, trebuie respectate legislaţia şi procedura, nu trebuie să mai acţionăm abuziv şi din punctul nostru de vedere, e o greşeală că se face acest abuz de majoritate”, a spus Dircă, adăugând că plângerile vor fi depuse până la finalul zilei de vineri.
Senatorul USR a mai precizat că se va depune o sesizare şi către ANI, în cazul senatorului Adrian Ţuţuianu, care este şi ministrul Apărării, şi se care află în stare de incompatibilitate
,,În situaţia de la Senat, unde domnul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a fost prezent în Biroul Permanent pentru a asigura cvorumul deşi legea ministerială interzice două funcţii simultane de conducere, practic dumnealui este şi membru al Biroului Permanent al Senatului şi este şi  ministru, este o situaţie de incompatibilitate, iar cererea va fi adresată către ANI”, a spus Dircă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.