Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu a participat, astăzi, la deschiderea anului universitar la Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor şi cea de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Cu această ocazie, ministrul s-a adresat studenţilor. În discursul său, ministrul s-a referit la sprijinul pe care ministerul îl acordă celor care se dedică cercetării. Astfel, la ora actuală, Ministerul Cercetării şi Inovării are în acest moment 10.000 de cereri de finanţare a proiectelor de cercetare depuse pentru a fi evaluate, iar până la finele anului acest număr ar putea ajunge la 12-14.000, rata de succes a proiectelor selectate pentru a fi finanţate fiind de 15%, a declarat, ministrul Lucian Georgescu. Potrivit acestuia, numărul cererilor de finanţare pe proiecte de cercetare depuse este de 3 ori mai mare decât anul trecut. Printre proiectele de cercetare depuse sunt şi multe proiecte depuse de Universitatea Dunărea de Jos, care, potrivit ministrului Lucian Georgescu, stă „excelent la capitolul proiecte, în sensul că exista o idee că aceste proiecte sunt deja evaluate înainte de a fi depuse, dar eu am reuşit să schimb această idee şi am convins foarte mulţi colegi din Universitate să aplice pentru proiecte de cercetare” în diverse domenii, de la economie şi ştiinţa materialelor până la IT.
La proiectele depuse pentru a fi finanţate de la bugetul de stat mai există alte circa 300 de proiecte depuse pentru a fi finanţate prin proiecte europene, a mai adăugat ministrul.
Pentru finanţarea proiectelor de cercetare depuse pentru a fi susţinute financiar de la bugetul de stat, Ministerul Cercetării şi Inovării a alocat un buget de circa 2 miliarde de lei, un buget cu 10-12% mai mare decât cel de anul trecut, a mai spus Lucian Georgescu. Totodată, acesta s-a referit şi la bursele “Carol I” – prin care se acordă până în 3.500 de euro pe an premianţilor la olimpiade naţionale şi internaţionale care aleg să facă o facultate în România, cu condiţia ca aceştia să rămână în ţară, între 3 şi 5 ani, după absolvirea facultăţii. Potrivit ministrului Georgescu, Ministerul Cercetării a stabilit un buget de aproximativ un milion de lei pentru acordarea burselor “carol I” – (prin care se acordă până în 3.500 de euro pe an premianţilor la olimpiade naţionale şi internaţionale care aleg să facă o facultate în România) – iar după data de 6 octombrie se va şti cu exactitate câţi olimpici au aplicat pentru această bursă. Reamintim, în luna septembrie, acesta declarase la Galaţi că în România există 270 de tineri absolvenţi de liceu care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale şi care, teoretic, ar putea beneficia de aceste burse.