Universitatea Dunărea de Jos sărbătoreşte 70 de ani de învăţământ superior la Galaţi

0
1962

Deşi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi  s-a înfiinţat în 1974, “cronometrul” învăţământului superior la Galaţi a pornit în urmă cu 70 de ani, în 1948, când s-a înfiinţat Institutul de Îmbunătăţiri Funciare. La doar trei ani după aceea a luat fiinţă Institutul Mecano – Naval, pentru ca în anul 1953 să se decidă comasarea Institutului Mecano – Naval cu Institutul Agronomic şi cu Institutul de Pescuit şi Piscicultură (transferate din alte centre universitare) şi crearea Institutului Tehnic din Galaţi. Au urmat apoi comasarea Institutului Tehnic cu Institutul de Industrii Alimentare din Bucureşti (1955), înfiinţarea Institutului Pedagogic şi mutarea la Iaşi a Institutului de Îmbunătăţiri Funciare (1959) şi, în final, crearea Universităţii din Galaţi prin unirea Institutului Politehnic cu Institutul Pedagogic (Decretul Consiliului de Stat din 20 martie 1974).  În anul 1991, conform Ordinului Ministrului s-a stabilit denumirea universităţii în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi care are o Cartă Universitară ale cărei prevederi sunt în concordanţă cu legislaţia naţională şi cu principiile Spaţiului European al Învăţământului Superior şi sunt cunoscute de membrii comunităţii universitare.

În cei 70 ani de existenţă, învăţământul superior de la Galaţi a instruit peste 50.000 absolvenţi în domeniul ingineresc, economic şi umanist. În prezent, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi numără 15 facultăţi din care trei în afara Galaţiului – una în oraşul vecin, la Brăila (Facultatea de Inginerie şi Agronomie), iar celelalte două, în Republica Moldova (Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti – Cahul) şi Italia (Extensiunea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Enna-Italia). Universitatea Dunărea de Jos oferă următoarele programe de studii: licenţă, masterat, doctorat şi alte tipuri, precum învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă, programe postuniversitare de formare continuă şi programe de perfecţionare a cadrelor didactice.    

În anul Centenarului Marii Uniri și cu ocazia celebrării a 70 de ani de învățământ universitar la Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați invită, miercuri, 23 martie, gălăţenii la inaugurarea expoziției de fotografie cu ilustrarea monumentului „Apărătorii Galațiului”, concepută de domnul Costel Gheorghiu, cunoscut și pasionat colecționar gălățean. Potrivit Biroului de Presă al Universităţii, „cu această ocazie, în Sala Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați va fi organizată o dezbatere moderată de prof. univ. dr. Arthur Tuluș, avându-l ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Victor Cilincă, ale cărui articole referitoare la istoria acestui monument au întregit aura de eroism de care soldații români au dat dovadă în lupta pentru apărarea Galațiului în zilele de 7 și 8 ianuarie 1918. În cadrul evenimentului, Asociația „Tradiția Militară” contribuie cu uniforme militare specifice Primului Război Mondial, propunându-ne o reconstituire a atmosferei acelor timpuri. Sunt invitați profesori de istorie din mediul preuniversitar, însoțiți de elevi, precum și studenți ai Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Asociația „Galați orașul meu” și Asociația „Tradiția Militară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.