Unitățile de învățământ din municipiul Galați vor fi invitate la un concurs de colectare selectivă a deșeurilor, pe care autoritățile intenționează să îl organizeze în perioada 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018. Concursul, intitulat „Fii activ – Colectează Selectiv!”, va fi derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați, care va avea rolul, printre altele, de a invita în competiție unitățile de învățământ și de a organiza festivitatea de premiere a câștigătorilor, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local.
Conform calendarului propus de autorități, grădinițele, școlile și liceele care doresc să intre în competiție se vor putea înscrie în perioada 1 februarie – 9 februarie.
„Fiecare clasă înscrisă din fiecare unitate de învățământ participantă organizează acțiuni de colectare a deșeurilor reciclabile (hârtie/carton, plastic/PET, sticlă). Deșeurile colectate selectiv vor fi preluate de către Ecosal după un grafic stabilit de comun acord cu organizatorul. Pentru deșeurile predate, unitățile de învățământ vor primi bonuri în care se va menționa cantitatea predată. Se calculează cantitatea de deșeuri reciclabile colectate. În acțiunile de colectare selectivă pot fi implicați și părinții elevilor sau comunitatea locală. Clasamentul final se calculează ca valoare totală estimată în funcție de cantitatea de deșeuri reciclabile colectată și tipul acestora. Valoarea totală va fi calculată per unitate de învățământ și per elev. La finalul concursului, organizatorul va acorda unităților de învățământ premii în funcție de valoarea deșeurilor reciclate colectate per elev”, se arată în proiectul de hotărâre.
Premii de zeci de mii de lei
Municipalitatea va oferi nu mai puțin de nouă premii, la finalul concursului, de peste 100.000 de lei. Cine se va clasa pe locul I va fi premiat cu 25.000 de lei, pe locul al II-lea – 22.500 de lei, iar pe locul al III-lea – 20.000 de lei. Premiul pentru mențiunea I va fi de 15.000 de lei, pentru mențiunea a II-a – de 12.500 de lei, pentru a III-a – 10.000 de lei, pentru a IV-a – de 7.500 de lei, pentru a V-a – de 5.000 de lei, iar pentru cea de-a șasea mențiune – de 2.500 de lei.
Unitățile de învățământ vor putea să investească banii exclusiv pentru dotarea claselor cu mobilier, tehnică de calcul sau alte instrumente necesare elevilor.