Un român şi-un moldovean, “Umăr la umăr pentru o istorie comună”

0
2283

Doi celebri înotători, Avram Iancu, din Petroşani şi Ion Lazarenco, din Republica Moldova, au pornit vineri în cursa “Umăr la umăr pentru o istorie comună”, pentru a înota ultimii 100 de kilometri ai râului Prut, de la podul Oancea – Cahul şi până la vărsarea Prutului în Dunăre, marcând în acest fel 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Avram Iancu, din România, a traversat înot Canalul Mânecii şi a parcurs, tot înot, fluviul Dunărea, pe lungimea lui de 2.858 de kilometric, iar basarabeanul Ion Lazarenco este singurul din lume care a înotat cele şapte strâmtori incluse în provocarea Ocean’s Seven.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oancea, cei doi au fost primiţi la Căminul Cultural din Oancea de primarul Victor Chiriloaie.

“Astăzi la Oancea se scrie istorie prin acest gest făcut de cei doi sportiv în semn de respect pentru România Mare şi pentru cei care şi-au dat viaţa de-a lungul timpului pentru ţară. La 100 de ani de la Marea Unire, doi români adevăraţi, vor înota umăr la umăr pe Prut, pentru un ideal care trebuie să se înfăptuiască: Unirea !”, a declarat Victor Chiriloaie.

La rândul lor, cei doi sportivi s-au declarat mândri de cursa pe care urmează să o facă pe Prut.

“Istoria pe care noi o scriem astăzi nu o va mai şterge nicio radieră. Mă bucur că sunt alături de fratele Avram în acest demers simbolic pentru unitatea românilor”, a spus Ion Lazarenco.

“Pentru că avem acelaşi sânge, de român, am hotărât să înotăm ultimii 100 km ai Prutului pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Mulţumesc locuitorilor din Oancea pentru primirea făcută”, a adăugat Avram Iancu.

După momentul festiv de la căminul cultural, cei prezenţi s-au deplasat la podul Oancea-Cahul (construit în 1963), în zona punctului Trecere Frontieră, pentru a asista la startul cursei de 100 km pe Prut.

În clipa în care cei doi sportivi au plonjat în apă, sute de baloane tricolore au fost ridicate la cer de către cei prezenţi. Cursa se va încheia pe 27 mai, când cei doi înotători vor ajunge la vărsarea Prutului în Dunăre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.