Un nou gen de turism, excursii de o zi sau două la Podgoriile Dealu Mare, Drăgășani sau Murfatlar

0
1104

Pe piața serviciilor din turism se dezvoltă rapid un nou gen, turismul oenologic, care începe să îi atragă și pe români, după ce în urmă cu câțiva ani era preferat doar de turiștii străini atrași de faima vinurilor românești. Vizitarea unei crame presupune prezentarea procesului tehnologic, o plimbare în vie și o degustare a de la 3 la 15 vinuri. O vizită la cramă durează aproximativ două ore. La cerere, se pot oferi prânz sau cină, pregătite de cramă sau de o firmă de catering. Cazarea se face la cramă sau, de cele mai multe ori, la unități de cazare din apropierea cramelor, la distanțe de la 3 la 7 km. Transportul se poate face cu mașina personală sau cu microbuzul. În circuitul turismului oenologic sunt o parte dintre podgoriile renumite, cele de la Dealu Mare, Drăgășani, Murfatlar. Cum și Galațiul este renumit pentru Podgoria Dealu Bujorului și vinurile de Ivești și Nicorești, poate că ar fi un bun început ca cineva să aibă inițiativa de a pune bazele turismului oenologic și în județul nostru.

La Conacul Urlățeanu, situat în Urlați, județul Prahova, blazon al Podgoriei Dealu Mare, un dejun sau o cina pot însoți degustările de vin, iar programul cuprinde vizitarea pivnițelor subterane, prezentarea tehnologiilor de vinificație și degustarea a 5 vinuri. Pentru o degustare turiștii plătesc 15 lei de persoană. La Pivnițele Rhein Azuga, unde se produce vinul spumant după o metodă tradițională, vizita se încheie cu o degustare de vin spumant și, opțional, la solicitarea turiștilor, cu un dejun sau o cină. Pensiunea Rhein, catalogată la trei stele, dispune de 15 camere cu băi proprii și două saloane cu capacitate de servire a mesei de 90 persoane. Vizita și degustarea vinului spumant costă 15 lei de persoană. La Podgoria Murfatlar, restaurantul Crama Murfatlar, structurat pe două etaje, poate oferi 400 de locuri la mese. O sesiune de degustare cuprinde degustarea a 5 vinuri din soiuri și ani diferiți. Pentru o degustare de vinuri Murfatlar, însoțită de cașcaval, mere, pâine și apă minerală, prețul este de 5 euro, iar pentru o degustare de vinuri premium prețul crește la 12 euro. Există posibilitatea cazării în minihotelul cu o capacitate de 6 camere duble, la nivel de trei stele, la prețul de 100 lei/camera.

Există și programe turistice organizate pentru grupuri. Un exemplu sunt excursiile de o zi sau două organizate de ”Crame.Romania.ro” la podgoriile Dealu Mare și Drăgășani. Programul turistic ”O zi – două crame”, organizat pentru grupuri de minimum 7 persoane la Podgoria Dealu Mare costă de la 95 la 115 euro/persoană/zi. În prețul de 115 euro este inclus transportul cu microbuzul pe ruta București – Dealu Mare – București, prețul mai mic fiind pentru cei care vor să meargă cu mașina personală. Servicii incluse sunt vizita la crame cu un ghid autorizat, degustarea a 10 vinuri, prânzul și opțional plimbarea prin vie, dacă starea vremii este favorabilă. Plata se face integral cu 10 zile înainte de data turului. În cazul în care grupul este mai mic de șapte persoane, se achită contravaloarea pentru opt persoane. La cerere, se poate organiza vizitarea altor obiective turistice din zonă și organizarea altor activități recreative. La Podgoria Dealu Mare este organizat și programul ”Două zile – trei crame”, care costă de la 185 la 205 euro/persoană/zi. Numărul vinurilor degustate este de 15, este inclus transportul cu microbuzul din București, este asigurată cazarea cu micul dejun inclus, prânzul și cina. Alt program frecventat de turiști este ”O zi, două crame”, organizat la Podgoria Drăgășani, tot pentru grupuri de minimum 7 persoane, cu plecarea din București. Acesta costă de la 115 la 140 euro/persoană/zi și include transportul, prânzul și degustarea a 10 vinuri. Și la Podgoria Drăgășani există alternativa „Două zile – trei crame”, care costă între 215 -și 245 euro/persoană/zi. Există și un program turistic ”Picnic”, de o zi, organizat la ambele podgorii, Dealu Mare și Drăgășani. La Dealu Mare, „picnicul” costă de la 85 la 95 euro/persoană/zi și include vizită la cramă, degustarea 5 vinuri plus o sticlă de vin de persoană pentru picnic și prânzul, care este de fapt un picnic în vie, cu mâncare tradișională locală, dacă condițiile meteo sunt favorabile sau, dacă nu, la cramă. „Picnicul” la Podgoria Drăgășani are un program identic și costă de la 100 la 110 euro/persoană/zi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.