Un nou caz de pestă porcină africană la Galaţi

0
2415

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a convocat, ieri seară, în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pentru a decide asupra planului de măsuri preventive aplicabile în cazul unui nou focar de pestă porcină africană identificat la gospodăria unei gălăţence care creşte porci într-o zonă aflată la ieşirea din municipiul Galaţi, în zona Port Bazinul Nou.

“În urma primirii buletinului de analiză eliberat de Laboratorul acreditat pentru depitarea pestei porcine africane din cadrul DSV Bacău, buletin care relevă prezenţa genomului viral al pestei porcine africane la probele prelevate din gospodăria doamnei  Adnia Pricope, s-a întrunit de urgenţă Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă şi s-a aprobat planul de măsuri pentru limitarea efectelor pestei porcine”, a declarat directorul DSV Galaţi, Carmen Stroia.

Potrivit acesteia, în cursul zilei de astăzi vor fi ucişi preventive toţi porcii din gospodăria femeii, fiind vorba despre 88 de porci, din care  19 adulţi şi 69 abia fătaţi. Totodată, se va proceda şi la uciderea preventivă a celorlalţi porci crescuţi în gospodăriile  din imediata vecinătate a gospodăriei infectate (străzile Toamnei şi Nordului). Potrivit datelor oficiale ale DSV Galaţi, în total, în zonă sunt 135 de porci, însă rămâne de văzut câţi porci vor mai fi găsiţi, pe teren, de medicii veterinari, fiind deja cunoscut obiceiul oamenilor de a-şi sacrifice singuri porcii şi a depoyita carnea la congelator, înainte de venirea medicilor veverinari pentru asomarea preventivă.

În total, din august şi până astăzi,  în judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, fiind uicişi preventiv peste 300 de porci domestici, plus alţi peste 40 de porci mistreţi vânaţi în acelaşi scop preventiv. Totuşi, probele prelevate de la porcii mistreţi vânaţi până acum nu au indicat prezenţa virusului pestei porcine africane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.