Un gălăţean a fost primul ambasador al Israelului în România

0
323

Ambasadorul Statului Israel, David Saranga, a inaugurat, astăzi, o placă memorială dedicată primului ambasador al acestui stat în România, pictorul Reuven Rubin, născut în Galaţi.

Placa memorială a fost amplasată pe faţada Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi şi conţine următorul text: ,,În oraşul Galaţi s-a născut în 13 noiembrie 1893, sub numele
Rivn Zelicovici, pictorul Reuven Rubin, primul ambasador al Statului Israel în România. A locuit pe strada Israelită nr.7, actualmente strada Războieni nr.5. Placă memorială amplasată la iniţiativa E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, cu sprijinul Fundaţiei Magna Cum Laudae-Reut, 13 noiembrie 2020″.

Reuven Rubin a fost ambasador în România în perioada 1948-1950, chiar după ce s-a înfiinţat Statul Israel.

,,Am ales să vin astăzi, pe data de 13 noiembrie, fiindcă este ziua de naştere al pictorului cel mai mare din Israel, Reuven Rubin, născut aici în Galaţi, dar dânsul era şi primul ambasador al Israelului în România. El a creat un curent şi o concepţie nouă de artă în Israel şi din acest motiv este unul dintre cei mai cunoscuţi, dacă nu cel mai cunoscut, pictor din Israel şi faptul că el era primul ambasador care a început acest lanţ de ambasadori până în ziua de astăzi, când eu sunt aici în Galaţi, înseamnă că şi în mod personal vizita mea aici este o vizită foarte emoţionantă”, a declarat David Saranga.

Ambasadorul a precizat că este pentru prima oară în vizită la Galaţi şi că a abordat şi probleme economice împreună cu autorităţile locale.

,,Un lucru important este cooperarea economică între Israel şi Galaţi. M-am întâlnit astăzi cu preşedintele judeţului, cu primarul şi cu prefectul şi cred că avem multe domenii de cooperare între Israel şi România. E adevărat că este prima mea vizită aici în Galaţi, dar nu este şi ultima. Peste câteva luni voi veni aici încă o dată, după ce vom stabili toate detaliile unui forum economic, pentru a găsi modalități de cooperare, pentru că știm cu toții că adeseori inițiativele se concretizează direct la nivel județean”, a spus David Saranga.

„Salut prezența Excelenței Voastre la Galați, oraș care avea o comunitate evreiască importantă la începutul anilor 1900, când practic un sfert din populație era constituită din evrei, care au contribuit din plin la dezvoltarea urbei. Astăzi comunitatea este restrânsă, dar relațiile de colaborare au rămas foarte bune. Iar această vizită este un pas în plus în consolidarea acestei relații”, a afirmat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Diplomatul a mai vizitat la Galaţi comunitatea evreiască şi sinagoga, dar şi locul unde s-a născut pictorul Reuven Rubin.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 5 =